Türgi vastas USA-le omapoolsete viisapiirangutega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: SIPA/Scanpix

Türgi diplomaatilised ja konsulaaresindused USA-s peatavad mitteimmigrandi viisade väljastamise ameeriklastele, teatas Türgi suursaatkond Ühendriikides pühapäeval pärast Washingtoni varasemat sarnast avaldust.

Ent Türgi piirangud lähevad ilmselt kaugemale, puudutades viisasid passides, nagu ka e-viisasid ja piirilt väljastatavaid viisasid, selgub saatkonna avaldusest.

"Viimased sündmused on sundinud Türgi valitsust ümber hindama USA valitsuse pühendumust Türgi missiooni rajatiste ja personali julgeolekule," on öeldud suursaatkonna Twitteri postituses, mis peegeldab pea sõna-sõnalt Ühendriikide vastavat avaldust.

Ühendriigid teatasid varem, et USA konsulaadid Türgis peatavad kõik mitteimmigrandi viisa väljastamise teenused ja et otsus jõustub kohe. Sammu põhjustas diplomaatilise missiooni türklasest töötaja vahistamine.

Saatkond ütles, et "hiljutised sündmused" on sundinud Ühendriikide valitsust ümber hindama Türgi pühendumust USA missiooni teenuste ja personali julgeoleku tagamisele.

Istanbuli kohus andis kolmapäeva korralduse võtta vahi alla USA konsulaadi türklasest töötaja.

Teda kahtlustatakse sidemetes USA-s elava islamivaimuliku Fetullah Güleniga, keda Ankara süüdistab läinudaastase riigipöördekatse korraldamises.

Mehele esitati ametlikult süüdistus spionaažis ning katses "hävitada" Türgi põhiseaduslik kord ja valitsus.

"Ühendriigid on tõsiselt häiritud kohaliku personaliliikme vahistamisest," ütles USA Ankara saatkond avalduses. "Me oleme veendunud, et need süüdistused on täiesti teenimatud."

Türgi püüab survestada Washingtoni Pennsylvanias elavat Güleni välja andma. Gülen on kõiki süüdistusi seotuses riigipöördega eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles