Video: Putini burger osutus libauudiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Vene telekanal Rossia24 näitas hiljuti uudistesaates lõiku New Yorki toidukohast Lucy’s Cantina Royale, mis justkui pakkunud 7. oktoobril Vladimir Putini 65. sünnipäeval erirooga, nn Putinburgeri einet, mille eripäraks olnud kaal 1952 grammi – viitega Venemaa presindendi sünniaastale. Söögikoha enda sõnul aga sellist toitu nende menüüst ei leia, vahendab The Guardian.

Loo eesmärk oli näidata, et Putinile pole õnne soovimas mitte üksnes riigijuhid, vaid ka temast vaimustunud lihtsad USA tööinimesed.

Hiljem selgus, et kogu lugu oli lavastatud ning mehhiko toitu pakkuva Lucy’se juhtkond ei taha kuuldagi mingist kingitusest Venemaa riigijuhile. «Meie restoran pole iialgi ega mingilgi kujul tähistanud Vladimir Putini sünnipäeva. Samuti pole pakutud Putini burgerit,»  selgitas firma esindaja Sean Ryan hiljem The Guardian ajakirjanikule.

Saatelõigus nähtav neiu Tatjana Ilizarova oli tõepoolest Lucy’s töötaja. Ühel päeval tuli ta jutuga, et soovib koolitööna teha restorani ruumides ühe väikese filmilõigu. Kui libalugu uudistesse jõudis, kaotas neiu koheselt oma senise töö, kuna tal polnud mingit voli esineda oma tööandja nimel. Tõsi on ka see, et ei firma kodulehel ega ka menüüs ei leidu jälgegi Putini burgerist.

Video filminud Kremli propaganda hääletoru Russia Today tütarfirma Ruply pole aga soovinud libauudise tootmist kommenteerida. Russia Today kommunikatsioonijuht Anna Belkina aga märkis, et neil ei olnud mingit põhjust selle loo autentsuses kahelda.

Kriitikute sõnul on kirjeldatud vahejuhtum ehe näide, kuidas Kremli toetusega meedia libauudiseid toodab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles