Leedu kaitseeelarve ületab kahe protsendi piiri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseväelane.
Leedu kaitseväelane. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Uute arvutuste kohaselt moodustab Leedu tuleva aasta kaitseeelarve 2,006 protsenti SKP-st, ütles täna Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis.

Ministri sõnutsi on sel nädalal valitsuses arutatavas eelarveprojektis kirjas, et kaitsekulud suurenevad 149,2 miljoni euro võrra 873 miljonini.

«Seimile esitatud eelarveeelnõu vastab püstitatud eesmärgile - kaitseministeeriumi 2018. aasta vajadused saavad rahuldatud nagu ka NATO riigikaitse rahastamise nõue - kava järgi 2,006 protsenti,» ütles Karoblis BNS-ile.

Minister kinnitas, et kui majandus kasvab ennustatust kiiremini ja praegune summa osutub kahest protsendist SKP-st väiksemaks, võib kulutusi aasta jooksul suurendada.

Leedu tänavune kaitseeelarve oli 723,8 miljonit eurot ehk 1,8 protsenti SKP-st.

NATO standardi kohaselt peavad selle liikmesriigid rahastama riigikaitset kahe protsendi ulatuses SKP-st. Läti ja Leedu jõuavad selleni tuleval aastal. Tänavu on seda nõuet täitnud USA, Kreeka, Suurbritannia, Eesti, Poola ja Rumeenia.

USA president Donald Trump survestab Euroopa liitlasi suurendama kaitseeelarveid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles