Moskva süüdistas USAd Iraagis ISi-vastase võitluse teesklemises

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov.
Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov. Foto: Sputnik/Scanpix

Vene-USA

Moskva süüdistas teisipäeval Ühendriike õhurünnakute vähendamises pühasõdalastele Iraagis, et lasta neil liikuda Süüriasse võitlema Venemaa toetusega Süüria valitsusvägedega.

Süüria režiim püüab tõrjuda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) džihadiste välja riigi idaosa Deir Ezzori provintsist, kuid Iraagist saabuvad lisajõud on suurendanud vastupanu osutavate pühasõdalaste arvu, ütles Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov ajakirjanikele.

Ta süüdistas USA juhitavat koalitsiooni Iraagis ISi vastu võitlemise «teesklemises». «Koalitsioon jätkab mingil põhjusel väidetavalt aktiivseid meetmeid ISi vastu Süürias.»

«Terroristide jätkuv saabumine Iraagist tekitab tõsiseid küsimusi USA ja niinimetatud rahvusvahelise koalitsiooni terroritõrjesihtide kohta,» sõnas Konašenkov.

Koalitsioon vähendas tema sõnul järsult õhurünnakute arvu Iraagis septembris ehk ajal, kui Süüria režiimiväed alustasid Deir Ezzori tagasivallutamist.

«Kas see muutus USA ja koalitsiooni lähenemises on katse häirida maksimaalselt Süüria valitsusvägesid, keda toetavad Vene õhujõud, ajal, kui see püüab vabastada Süüria territooriumi Eufrati jõest idas?» küsis Vene kaitseametkonna pressiesindaja.

USA kaitseministeerium lükkas Venemaa väited järsult tagasi ja kinnitas, et koalitsiooni õhurünnakute arv ISi sihtmärkidele pole vähenenud. «See on täiesti vale. Me oleme jätkuvalt pühendunud ISISe tapmisele, neile turvapaikade keelamisele ning neilt võime võtmisele korraldada rünnakuid piirkonnas või globaalselt,» lausus Pentagoni pressiesindaja Rob Manning.

Sõjaväeteemadele keskenduvalt veebiküljelt selgub, et koalitsioon korraldas esmaspäeval Iraagis ISi sihtmärkidele seitse õhurünnakut.

Manning kutsus «kõiki jõude» koondama oma jõupingutusi ISi alistamisele.

Venemaa on viimase kuu jooksul korduvalt süüdistanud Ühendriike Süüria valitsusvägede pealetungi takistamises riigi idaosas.

Süüria idaosas on ISi vastu pealetungil nii režiimiväed kui ka USA tuge omavad kurdidest ja araablastest koosnevad Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles