«Pimedad pommid» võivad Pyongyangi ühegi lasuta alistada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juche torn Pyongyangis.
Juche torn Pyongyangis. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Lõuna-Korea töötab Põhja-Korea tuumaohu vastu võitlemiseks välja uut relva, mis suudab halvata riigi elektrivõrgu.

Souli kaitsearengu agentuur (ADD) on sõjaväeallikate sõnul saanud enda valdusesse tehnoloogia, et ehitada grafiitpomme, millega võtta Põhja-Korea elektrivõrk sõja korral maha, vahendab riigi uudisteagentuur Yonhap.

«Kõik ADD grafiitpommi arenduseks vajalikud tehnoloogiad on kindlustatud,» teatas sõjaväeametnik. «See on staadiumis, kus me saame igal ajal pomme valmistada.»

«Pimedate pommidena» tuntud relvasid toimetatakse lennukitega elektrivõrgu keskpunktidele. Kobarpommi struktuuriga pommid lõhenevad mitmeks alam-laenguks, mis vallandavad grafiidiosakesi, mis elektrivõrgu kokku jooksutavad.

Esmakordselt kasutas selliseid relvasid 1991. aastal rünnakus Iraagile USA. Hiljem arendati neid välja Serbia vastu kasutamiseks 1999. aastal Balkani sõja käigus.

NATO kõneisiku Jamie Shea sõnul on pommi mõju eelkõige psühholoogiline, jättes riigi elanikud abitusse seisu.

«Me suudame lülitada vajadusel elektri välja millal iganes tahame,» teatas Shea.

Lõuna-Korea on lisanud pommid enda relvastuse hulka sõjaväeprogrammi «Tapjalüli» arendamise käigus, mille eesmärgiks on tuvastada võimalus Põhja-Korea raketirünnakuks ja anda sellele ennetav vastus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles