Moskva süüdistab USA-d Zapadi ajal Poola lisasõdurite smugeldamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandis Steenwijkis rongidele laaditud soomukid, mis jõudsid septembris Poola.
Hollandis Steenwijkis rongidele laaditud soomukid, mis jõudsid septembris Poola. Foto: VINCENT JANNINK/AFP/SCANPIX

Vene kaitseministeerium süüdistas täna USA-d Moskva-NATO kokkulepet rikkudes vargsi Poola lisasõdurite toimetamises.

Moskva teatas avalduses, et rühm Ühendriikide sõdureid saadeti Poola teist rühma välja vahetama, kuid algne ei läinudki ära.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov lausus, et USA kolmas ja teine eskadron pidid vahetuma septembris läbi viidud Vene-Valgevene ühisõppuste Zapad 2017 ajal.

«Teine eskadron saabus koos sõjaväevarustusega vaikselt Poola. Samal ajal aga ei lahkunud kolmanda eskadroni sõjaväevarustus Poolast ega Balti riikidest,» märkis Konašenkov.

Ta lisas, et kahe eskadroni kohalolek rikub 1997. aasta NATO-Vene aluslepet.

USA sõdur reisab tankil M1A2 SEP. /AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE / SCANPIX.
USA sõdur reisab tankil M1A2 SEP. /AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE / SCANPIX. Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Zapadi õppusi saatis Euroopa meedia pretsedenditu hüsteeria, sõnas pressiesindaja ja süüdistas Euroopa Liidu uuemaid liikmesriike russofoobias.

«Kogu see Balti ja Poola hüsteeria Zapad 2017-ga seotud «Vene-ohu» teemal on Pentagoni operatsiooni ebaausalt infoga tekitatud suitsukate. Nii et kes siin õigupoolest agressiooniks valmistub?» nõudis Konašenkov.

NATO pressiesindaja Piers Cazalet lükkas süüdistuse tagasi ja kinnitas, et allianss peab NATO-Vene alusleppest kinni.

Tema sõnul ei vasta 4000 NATO sõdurit, kes toodi Ida-Euroopasse pärast seda, kui Venemaa 2014. aastal Krimmi annekteeris, ja USA täiendavad kahepoolsed vägede paigutused kuidagi NATO-Vene alusleppes mainitud oluliste lahingüksuste määratlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles