Prantsusmaa vanglad on hädas enesetappudega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa kinnipidamisasutustes levib enesetapulaine, mistõttu vanglatöötajad ähvardavad asuda streikima, kui valitsus olukorra parandamiseks midagi ette ei võta.


Täna öösel tappis Lille`i lähedal asuvas kinnipidamisasutustes end 52-aastane meesterahvas, kergitades sel kuul Prantsusmaa kinnipidamisasutustes tehtud enesetappude arvu viieni, kirjutas figaro.fr.

Alles möödunud reedel poos end üles 45-aastane Maroko päritolu mees, kes kandis 30-aastast vanglakaristust mõrva eest. Sellele eelnenud õhtul leidsid vanglatöötajad Strasbourgi vanglast enesetapu teinud armeenlase. Hukkunute hulgas on ka 16-aastane poiss, kes poos ennast üles ühes Prantsusmaa idaosas asuvas vanglas, vahendas AFP.

Sel aastal on Prantsusmaa vanglates hukkunud juba 91 inimest. Eelmisel aastal oli see number 96 ja 2005. aastal koguni 122.

Enesetapulaine on väidetavalt tingitud Prantsusmaa vanglate ülekoormatusest ja halvast seisukorrast.

Vangivalvurid on lubanud alustada streiki, kui valitsus olukorra parandamiseks midagi ette ei võta. Kolm vanglatöötajaid ühendavat ametiühinguorganisatsiooni on juba teatanud, et nende liikmed alustavad 13. novembril streiki, kui valitsus nende korduvatele palvetele vastu ei tule.

«Vanglad on agoonias ja minister ei näe seda,» ütles ametiühingu esindaja Christophe Marques, viidates Prantsuse justiitsministrile Rachida Datile, kes on lubanud olukorra parandamiseks luua järgmise aasta jooksul tuhat uut töökohta. Sotsialistid on Dati kava teravalt kritiseerinud, sest nende hinnangul vajaks vanglasüsteem põhjalikku reformi.

«Enesetapud ei ole tingimata vaimse haiguse tulemus. Neid võivad teha ka impulsiivsed inimesed, kes leiavad end rasketest oludest ja kes ei saa enam muud moodi end kuuldavaks teha,» ütles vangla psühhiaatrite liidu asepresident Luc Massardier.

Ka Euroopa Nõukogu on Prantsusmaad vanglate seisukorra tõttu teravalt kritiseerinud ja viidanud asjaolule, et riik rikub seetõttu rahvusvaheliselt sõlmitud inimõigustega seotud konventsioone.

Prantsusmaa 200 kinnipidamisasutustes on ruumi hinnanguliselt 51 000 isikule, kuid hetkel viibib neis 63 185 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles