Ahtisaari: humanitaarkriis Põhja-Koreas on šokeeriv

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari (vasakult paremale), Gro Harlem Brundtland, Mary Robinson, Põhja-Korea välisministri asetäitja Ri Yong-ho, delegatsiooni tõlk ja Jimmy Carter Pyongyangis.
Martti Ahtisaari (vasakult paremale), Gro Harlem Brundtland, Mary Robinson, Põhja-Korea välisministri asetäitja Ri Yong-ho, delegatsiooni tõlk ja Jimmy Carter Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Põhja-Koread külastanud Soome endine president Martti Ahtisaari tunnistas, et humanitaarkriis riigis on šokeeriv.

ÜRO oletuste järgi ähvardab näljahäda lähiajal riigi elanikkonnast neljandikku.

«Eelkõige kannatavad lapsed, vanurid ja rasedad naised. Abi tuleb kohale saata kiiresti,» rääkis Ahtisaari Helsingin Sanomatele. «Mul polnud enne sõitu aimugi, et olukord on nii tõsine.»

Ahtisaari viibis Ameerika Ühendriikide endise presidendi Jimmy Carteri juhitava delegatsiooni koosseisus Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis kaks päeva. Programmi kuulusid kohtumised, läbirääkimised ja näiteks lastekodu külastus.

«Neil lastel, keda lastekodus nägin, on kasvu- ja arenguprobleemid. Nad on kannatanud puudust,» jutustas Ahtisaari.

Ta püüab pöörduda Euroopa Liidu riikide poole üleskutsega saata Põhja-Koreasse rohkem toiduabi.

Riiki tabanud toidunappus on tingitud karmist talvest, tulvadest ja kariloomade seas levivast suu- ning sõrataudist.

Näiteks Lõuna-Korea ja Ameerika Ühendriigid ei ole sinna viimasel ajal humanitaarabi saatnud ja seas eelkõige Põhja-Korea poliitilise liini tõttu.

Mitmed teisedki maad on jätnud toiduabi saatmata, kuna kardavad, et lihtrahvale mõeldud saadetised jõuavad armee valdusesse.

Lisaks Ahtisaarile ja Carterile kuuluvad delegatsiooni Norra endine peaminister Gro Harlem Brundtland ja Iiri endine riigipea Mary Robinson.

Kõrgetasemelisel seltskonnal ei õnnestunud vaatamata soovile kohtuda Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-iliga. «Programm oli piisav ka ilma temata,» tõdes Ahtisaari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles