USA võib Iraani armee terroristideks kuulutada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani jälgib Revolutsioonikaardi marssi.
Iraani president Hassan Rouhani jälgib Revolutsioonikaardi marssi. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/Scanpix

Lisaks võimalusele, et USA president Donald Trump taganeb Iraani tuumaleppest, käivad sahinad, et Washington plaanib kanda Iraani Revolutsioonikaardi terroristlike organisatsioonide nimekirja.

Valge Maja poolt välisministeeriumile edastatud üleskutse kanda Revolutsioonikaart terroristlike organisatsioonide nimekirja tähendaks senisest oluliselt tugevamaid meetmeid Teherani ühe mõjukaima organisatsiooni vastu.

Reutersi teatel võib ettepanek tulla täidesaatva korralduse näol ning seda on kirjeldatud kui äärmuslikult ranget strateegiat islamivabariigi vastu.

1979. aastal loodud Revolutsioonikaart allub otseselt Ajatolla 'Alī Khāmene'īle ning selle siseriiklik tegevus hõlmab ka dissidentide vaigistamist ja islamireeglite täitmise järgimist. Lisaks arvatakse, et organisatsiooni luureosakond on ka mitme Iraani-ameeriklase kadumise taga.

Ajatolla 'Alī Khāmene'ī. /HO/AFP/SCANPIX.
Ajatolla 'Alī Khāmene'ī. /HO/AFP/SCANPIX. Foto: HO/AFP

Kuid koha mustas nimekirjas võib Revolutsioonikaardile tuua hoopis tegevus välismaal, kus seda kahtlustatakse relvasmugeldamises ja Süüria kodusõjas president Bashar al-Assadi poolel võitlemises, lisaks operatsioonides Iraagis, Afganistanis, Liibanonis ja Jeemenis.

Revolutsioonikaardi riiklikku terroriorganisatsioonide nimistusse kandmine oleks esimene kord, mil mõni valitsusele alluv üksus nimekirja kantakse. Seni on USA nimekirja kuulunud al-Qaeda ja Islamiriigi sarnased rühmitused.

Revolutsioonikaardi sanktsioonide nimekirja kandmine mõjutab ka islamivabariigi majanduslikku käekäiku ning lõppkokkuvõttes võib tuua soovimatuid tagajärgi ka tavalistele iraanlastele.

Iraani president Hassan Rouhani on öelnud, et USA taoline samm oleks kõige suurem viga, mis muudaks võimatuks mingisugusegi koostöö või läbirääkimiste jätkumise.

Iraan on USAd sääraste sammude eest hoiatanud, Revolutsioonikaardi kindral Mohammad Ali Jafari sõnas: «Kui uued sanktsioonid jõustuvad, siis peaks USA viima oma regionaalsed baasid 2000 kilomeetri kaugusele, mis on Iraani rakettide laskeulatus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles