Tillerson: Trump ei nõua USA lahkumist Iraani tuumaleppest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson.
USA välisminister Rex Tillerson. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

USA välisminister Rex Tillersoni sõnul ei kavatse president Donald Trump täna Iraani tuumaleppest lahkumist teavaks teha ega taaskehtestada 2015. aastal tühistatud sanktsioone, vahendab AFP.

«Plaanis on öelda, et me jääme JCPOA-sse, aga rõhutada, et lepe ei ole USA riikliku julgeoleku huvides,» lausus Tillerson, viidates 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumaleppele, mille allkirjastasid toona ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget (Hiina, Venemaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja USA) ning Saksamaa.

Tillersoni sõnul jääb leppe saatus seega kongressi kätesse. «Me ütleme, et jah, nad täidavad seatud tehnilisi nõudmisi,» märkis ta viidates, et lepe ise jääb üldjoontes paika.

Iraani majandussanktsioonide kohta ütles Tillerson, et samuti ei kavatse president taaskehtestada 2015. aastal tõhistatud majandussanktsioone.

«Sanktsioonide taaskehtestamine oleks märk, et me astume leppest välja.»

Välisminister lisas, et president Trump kavatseb täna teada siiski anda, et kehtestab mõjuvõimsale Iraani Revolutsioonikaardile täiendavad sanktsioonid, kuid hoidub neid siiski terrorirühmituseks nimetamast.

«Oleme kaalunud, et siin on teatavaid riske ja keerukusi ühe riigi niiöelda terve armee määratlemisel,» ütles Tillerson.

Selle asemel kehtestab Trump rea sanktsioone kaardi rahastamise struktuuride ja teatud inimeste suhtes ning karistab inimesi, kes taolist teguviisi toetavad.

USA peab oma sõjaväebaasid viima Iraanist kaugemale, kui Teheranile kavatsetakse uued sanktsioonid kehtestada, ütles Iraani Revolutsioonikaardi juht Mohammad Ali Jafari pühapäeval.

«Kui uued sanktsioonid jõustuvad, siis peaks (USA) viima oma regionaalsed baasid 2000 kilomeetri kaugusele, mis on Iraani rakettide laskeulatuseks,» ütles kindral Mohammad Ali Jafari.

USA-l on sõjaväebaasid Iraani ümbruses vähem kui 500 kilomeetri kaugusel selle piiridest.

Kui USA määratleb Iraani Revolutsioonikaardi terrorirühmituseks, siis Revolutsioonikaart määratleb ka USA armee terrorirühmituseks, ütles Jafari.

Revolutsioonikaart võitleb äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu Süürias ja Iraagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles