Rootsi politseile teevad muret soomlastest roolijoodikud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Line'i reisiparvlaev Gabriella Stockholmi sadamas. Esiplaani Rootsi politseiauto.
Viking Line'i reisiparvlaev Gabriella Stockholmi sadamas. Esiplaani Rootsi politseiauto. Foto: SCANPIX

Stockholmi politseile teeb muret soomlastest autojuhtide rohke alkoholipruukimine Rootsi saabuvatel reisiparvlaevadel.

Peaaegu pooled Stockholmis tabatud roolijoodikud on peetud kinni sadamates, vahendas MTV3. Igal hommikul jääb arvatava joobeseisundi tõttu politseile vahele üks-kaks autojuhti.

«Soomes on lubatud promillipiir kõrgemal kui Rootsis. Probleem tekib, kui nad laevalt maale tulevad. Tavapärane selgitus on see, et nad ei teadnud promillipiirist,» rääkis Stockholmi lääni politseiameti uurija Christer Baad.

«Siia on jäänud pered nutma, kui oleme viinud autojuhi minema. Auto juhtimine purjus peaga toob kaasa rahatrahvi. Kui sellist asja juhtub mitu korda, siis võtame juhiload ära. See ei tore viis alustada puhkust,» rääkis Baad.

Politsei tahab osa vastutusest panna ka laevafirmade kanda.  Reisilaevadel tuleks senisest enam teavitada promillipiiride erinevusest Soome ja Rootsi vahel.

Rootsis on autojuhi8le lubatud maksimaalne promillipiir 0,2.

Soome seaduste järgi on juht alkoholijoobes, kui tema veres on alkoholi vähemalt 0,5 promilli või liiter väljahingatavat õhku sisaldab vähemalt 0,22 mg alkoholi. Raske joobe puhul on näitajateks 1,2 promilli alkoholi veres või 0,53 mg alkoholi ühes liitris väljahingatavas õhus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles