Kuula: heli, mis pani USA diplomaadid Kuubalt lahkuma (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Kuubal.
USA saatkond Kuubal. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/REUTERS/SCANPIX

Uus salvestis paljastab veidra heli, mille tõttu vähemalt 22 Kuuba saatkonnas viibinud Ühendriikide diplomaati ja nende pereliiget kurtsid terviserikete üle.

Associated Pressi avaldatud salvestis on esimene avalik pilguheit veidrasse fenomeni, mis sundis 15 USA diplomaati Kuubalt lahkuma.

Eksperide sõnul võis heli tekitada peidetud seadeldis, mis suudab tekitada ka inimkõrvale kuuldamatuid, kuid siiski tajutavaid helisid.

Diplomaatide sõnul oli heli nii kahjulik, et ühel saatkonnatöötajal on pärast helirünnakut vaja kasutada kuuldeaparaati.

Seni ei ole teada, mis seadeldist kasutati, kuhu see oli paigutatud ja kes selle saatkonda sokutas.

Uurijad jätkavad ligi 50 USA diplomaatide vastu toime pandud helirünnaku uurimist.

Möödunud aasta lõpus alanud rünnakute järel kurtsid USA diplomaadid veidra heli üle, mida kirjeldati kui valju putukate siristamist või mööda põrandat veetava metalli häält. Helid põhjustasid iiveldust, uimasust ja peavalusid.

Tihti kurdeti helide üle saatkonna ruumidest väljapool, näiteks hilisõhtul hotellitoas viibides.

Samuti ei ole selge, kes sääraseid rünnakuid korraldas. Eksperdid on välistanud Kuuba valitsuse seotuse juhtumitega, öeldes, et neil tõenäoliselt pole vahendeid nii keerukaks operatsiooniks.

«Asi, mida keegi ei paista küsivat, on see, miks peaksid kuubalased midagi sellist tegema,» sõnas endine akustikaõppejõud Steven L. Garrett.

Ühe USA ametniku sõnul uuritakse, kas juhtumiga võib olla seotud kolmas osapool, kes soovib Ühendriikidele kättemaksu ja halvendada USA suhteid Kuubaga.

«Kuna tegu on akustilise allikaga, paneks ma oma raha Putinile,» arvas Garrett, vihjates venelaste armastusele akustiliste relvade vastu. «Putin armastab kaost külvata ja ta omab vastavat tehnilist ekspertiisi.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles