Austria võib täna saada noorima riigipea ELis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Foto: Eibner-Pressefoto/EXPA/Michael Gruber/imago/Eibner Europa/Scanpix

Austrias peetakse täna ennetähtaegsed parlamendivalimised, mis toovad suure tõenäosusega konservatiivide juhina võimule Euroopa Liidu noorima liidri.

Valitusjuhi vahetus 8,75 miljoni elanikuga Austrias tõotab järjekordset peavalu Brüsselile, kes maadleb Suurbritannia EList lahkumise ning rahvusluse tõusuga Saksamaal, Ungaris, Poolas ja mujal.

Kõik märgid näitavad, et 2015. aasta rändekriisi tõttu immigratsiooni- ja moslemivastaste meeleoludele soodsa pinnasega Austrias ollakse tüdinud tsentristide võimust ja soovitakse kõvema käega valitsust.

Arvamusküsitluste põhjal on seetõttu parimad väljavaated paremtsentristlikul Rahvaparteil (ÖVP), mida selle 31-aastane juht Sebastian Kurzi nimetab isiklikuks liikumiseks. Migrantide suhtes rangust ja maksupoliitikas leebust lubanud erakonda toetab arvamusküsitlustes üle 30 protsendi austerlastest.

Rahvapartei tõenäolisimaks koalitsioonipartneriks arvatakse toetuselt teisel kohal olevat immigratsioonivastast Vabadusparteid (FPÖ), senine võimuerakond Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPÖ) on kolmandal kohal.

Nooruses uusnatslusega flirtinud FPÖ esimehest Heinz-Christian Strachest võib saada Austria asekantsler.

Heinz-Christian Strache. FOTO: Abschlussveranstaltung des FP / photonews.at/Georges Schneider/imago/Scanpix
Heinz-Christian Strache. FOTO: Abschlussveranstaltung des FP / photonews.at/Georges Schneider/imago/Scanpix Foto: photonews.at/Georges Schneider/imago/photonews.at

Vasaktsentristist kantsler Christian Kern on ilmselt sunnitud oma erakonnaga opositsiooni minema.

Kurzil oleks ehk võimalik moodustada järjekordne suur koalitsioon SPÖ-ga, aga tema lahkuv valitsus oli rahva seas ebapopulaarne ning Kerni ja Kurzi vahel valitseb varjamatu vaen.

Eelmise aasta mais võimule tulnud Kern kasutas laupäeval viimast võimalust hoiatada austerlasi parempöörde eest.

Valimisjaoskonnad avati täna hommikul kell 6.00 (7.00 Eesti aja järgi) ja suletakse kell 17.00 (18.00 Eesti aja järgi). Esimesi tulemusi on oodata kohe pärast seda.

Hääleõigusega kodanikke on Austrias 6,4 miljonit.

Parlamendi 183 kohale on kandidaadid välja pannud 16 erakonda, kuid väljavaateid on vähem kui kümnel parteil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles