Raqqast evakueeritakse nii tsiviilisikuid kui ISISlasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik endisest Süüria kantsist Raqqast on põgenenud üle 3000 tsiviilisiku, teatas täna linnale peale tungivate jõudude kõneisik.

«Rohkem kui 3000 tsiviilisikut lahkus laupäeva öösel osana kokkuleppest ja suundus aladele, mis on Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) kontrolli all,» ütles Talal Sello.

Sello sõnul on Raqqa nüüd tühi tsiviilisikutest, keda ISIS inimkilbina kasutanud oli.

Ainsaks erandiks on 250 kuni 300 ISISe ridadesse kuuluvat välisvõitlejat, kes on otsustanud lõpuni võidelda, ja nende pereliikmed, märkis Sello, täpsustamata palju viimaseid hinnanguliselt olla võib.

Kõneisik lisas, et SDFi võitlejate käes on ka 275 Süüria ISISlast, kes otsustasid leppe raames rühmituse kontrollitud linnaosadest lahkuda, kuid keeldus kommenteerimast, mis nendest edasi saab. «Evakuatsioonileppe alusel linnast lahkunud võitlejate edasise saatuse kohta tuleb eraldi avaldus,»  lausus ta.

Eile teatas Raqqa kodanikenõukogu kaasjuht Omar Alloush, et hõimujuhtide ja kohalike ametnike vahendatud leppe alusel lubatakse Raqqa linnast lisaks tsiviilisikutele lahkuda ka ISISe süürlastest ja välisriigi kodanikest võitlejatel.

USA juhitud koalitsioon ütles varem, et lepe ei hõlma ISISe välisvõitlejaid, kuid Alloush kinnitas vastupidist.

Raqqa oli mõned aastad ISISe niinimetatud kalifaadi pealinn, aga USA toetatud Süüria Demokraatlike Jõud on nüüdseks hõivanud linnast üle 90 protsendi ja lahingud käivad viimastes äärmusrühmituse kontrollitud linnajagudes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles