Eesti annab Gruusia ülesehitamiseks 17 miljonit

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner esineb Brüsselis Gruusia toetajate konverentsil
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner esineb Brüsselis Gruusia toetajate konverentsil Foto: Reuters / Scanpix

Tänasel Euroopa Komisjoni ja Maailmapanga korraldataval Gruusia toetajate konverentsil Brüsselis teatas välisminister Urmas Paet, et Eesti on valmis 2008. ja 2009. aastal toetama Gruusia ülesehitust kokku 17 miljoni krooniga.

Kokku on konverentsil eesmärgiks seatud koguda 3,2 miljardit dollarit, mis on hinnanguliselt summa, mida Gruusia vajaks sõjakahjude korvamiseks.



USA on uudisteagentuuri AP teatel lubanud Gruusiat toetada miljardi dollari ehk üle kümne miljardi krooniga. Euroopa Komisjon on lubanud 500 miljonit eurot ja soovib, et liikmesriigid teist sama palju juurde paneks.



Paet rõhutas, et tänane doonorite konverents on tähtis samm Gruusia riigi üldise sotsiaalmajandusliku arengu toetamisel.



«Majanduslikule elavnemisele kaasaaitamine on Gruusia konfliktist taastumiseks elulise tähtsusega ning eeltingimus stabiilsuse saavutamiseks regioonis,» ütles välisminister Paet.



«Rahvusvaheline kogukond peab tugevdama oma rolli regioonis ja olema pühendunud seni, kuni sõjajärgne olukord Gruusias on lahenenud viisil, mis tagaks riigi arengu, demokraatliku orientatsiooni ning elanike heaolu,» toonitas Paet.

Välisminister tõi esile, et lisaks humanitaarabile ja Gruusia ülesehitamiseks antavale toetusele peaks Euroopa Liit kasutama praegust olukorda ning andma omapoolse tõuke sidemete tugevdamiseks Gruusia ning teiste idapoolsete riikidega.

«Praegu on aeg üle saada oma hirmudest ja edastada nendele riikidele selge sõnum, et tubli töö ning reformide läbiviimise järjel on nad teretulnud saama osaks ühtsest Euroopa väärtuste süsteemist,» märkis Paet.

Välisministeerium rõhutab, et Eesti on järjekindlalt toetanud Gruusia demokraatlikku arengut ja riigi institutsioonide ülesehitamist. Gruusia on üks Eesti arengukoostöö prioriteetriike.

Gruusia konflikti tagajärgede leevendamiseks on Eesti senini annetanud 15,5 tonni abi. Komplekteerimisel on täiendav abisaadetis, mis keskendub Gruusia laste aitamisele. Samuti on Eesti Gruusiasse saatnud neli kriisipsühholoogi, kaks IT-spetsialisti ja demineerijate rühma. Lisaks on Eesti riik UNICEFi kaudu toetanud relvakonfliktis kannatanud lapsi miljoni krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles