Madrid andis Katalooniale neljapäevani aega selgust tuua (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia liider Carles Puigdemont (paremal).
Kataloonia liider Carles Puigdemont (paremal). Foto: MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX

Iseseisvuse välja kuulutanud Hispaania piirkonna Kataloonia liider Carles Puigdemont palus Madridilt kahekuist armuaega läbirääkimisteks. Madrid otsustas, et ootab Kataloonia otsust neljapäevani.

-Neli lehekülge pikk kiri saadeti teele vaid kaks tundi enne Madridi sätestatud tähtaega.

-Puigdemont kordas, et on igal ajal valmis Kataloonia olukorra arutamiseks kohtuma Hispaania peaministri Mariano Rajoyga.

-Lisaks palus Kataloonia juht kahe kuu pikkust armuaega, et Kataloonia üle läbi rääkida.    

Hispaania keskvalitsus teatas täna, et Puigdemont ei ole selgitanud, kas ta kuulutas iseseisvuse välja või ei, ning kutsus Kataloonia liidrit tegema seda neljapäeval kella kümneks kohaliku aja järgi.

«Valitsus kahetseb, et Kataloonia omavalitsuse president otsustas valitsuse taotlusele mitte vastata,» ütles Hispaania asepeaminister Soraya Saenz de Santamaria pressikonverentsil, lisades, et Madrid soovib endiselt selgust.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix Foto: PAUL WHITE/AP

Hispaania valitsus andis eelmisel nädalal Kataloonia presidendile Carles Puidgemontile täna ennelõunani aega selgitada, kas ta on teatanud Kataloonia lahkulöömisest või ei.

Tänases kirjas ei vastanud Puigdemont eitavalt ega jaatavalt Hispaania valitsuse küsimusele Kas te kuulutasite välja «Kataloonia iseseisvuse?» Puigdemont palus dialoogiks kaks kuud ja kutsus Madridi lõpetama Kataloonias igasugused repressioonid.

Hispaania välisminister Alfonso Dastis. Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix
Hispaania välisminister Alfonso Dastis. Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix Foto: PAUL WHITE/AP

Madrid on öelnud, et Katalooniaga iseseisvuse üle läbi rääkima ei hakata ja hoiatas, et vajadusel võetakse kasutusele äärmuslikud meetmed nagu regiooni autonoomia peatamine.

«On selge, et härra Puigdemont ei ole andnud selget vastust, ta ei andnud selgust, mida me temalt küsisime,» ütles Hispaania välisminister Alfonso Dastis kommenteerides Puigdemonti kirja.

«Minu arvates ei sisalda kiri vastust ametlikule küsimusele,» lisas välisminister, kelle sõnul näitab kiri tema meelest, et Kataloonia administratsioonis on jäme ots kõige radikaalsemate elementide käes.

Hispaania jalgpallimeeskonna Atletico Madrid toetajad Kataloonia iseseisvusambitsioonide vastu meelt avaldamas. Foto: Francisco Seco/AP/Scanpix
Hispaania jalgpallimeeskonna Atletico Madrid toetajad Kataloonia iseseisvusambitsioonide vastu meelt avaldamas. Foto: Francisco Seco/AP/Scanpix Foto: Francisco Seco/AP
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles