Iraagi valitsusvägede ja kurdide vahel puhkesid kokkupõrked (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bagdadi eesmärgiks on tagasivallutada  kõik ISISe-vastase võitluse ajal kurdi pešmerga üksuste kätte läinud sõjaväebaasid ja naftaväljad.
Bagdadi eesmärgiks on tagasivallutada kõik ISISe-vastase võitluse ajal kurdi pešmerga üksuste kätte läinud sõjaväebaasid ja naftaväljad. Foto: AP/Scanpix

Iraagi föderaalväed ja neid toetavad omakaitsejõud alustasid riigi põhjaosas ulatuslikku operatsiooni eesmärgiga saada oma kontrolli alla naftalinn Kirkuk ja muud ISISe vastase võitluse ajal kurdide kätte läinud piirkonnad, täna teatasid Iraagi kurdi ametiisikud.

Kurdi ametivõimude sõnul on aset leidnud ka juba esimesed kokkupõrked föderaalvägedega.

Kurdistani regionaalne julgeolekunõukogu teatel hävitasid kurdide pešmerga väed Kirkuki linnast lõunapool alanud provotseerimata rünnakule vastates vähemalt viis USA-lt Bagdadi toetavatele omakaitsejõududele tarnitud Humveed.

Samas teatasid täna Iraagi valitsusväed, et on hõivanud kurdi võitlejatelt Kirkuki provintsi peamise sõjaväebaasi.

Kõiki valitsusmeelseid jõude koondav ühisoperatsioonide väejuhatus teatas, et terrorismivastased üksused vallutasid Kirkuki linnast loodes asuva sõjaväebaasi K1.

Baas langes valitsusjõudude kontrolli alla pärast Iraagi presidendile Fouad Massoumile lojaalset Kurdistani Patriootlikku Liitu (PUK) toetavate pešmerga võitlejate lahkumist. USA armee poolt 2003. aastal rajatud baas oli enne Islamiriigi sissetungi Iraagi armee 12. diviisi peakorter. Pešmerga võitlejad võtsid baasi oma kontrolli alla 2014. aasta keskel.

Baas oli esimene sihtmärk vaidlusaluse Kirkuki provintsi Islamiriigi-vastase võitluse ajal kurdi pešmerga üksuste kätte läinud sõjaväebaaside ja naftaväljade tagasivallutamisel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles