Neeme Raud: Obama kõne oli võidukas ja dramaatiline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas kogunes pärast keskööd Time Square'ile tähistamaks Bin Ladeni surma.
Rahvas kogunes pärast keskööd Time Square'ile tähistamaks Bin Ladeni surma. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kõne, milles ta teatas Al-Qaeda liidri Osama bin Ladeni tapmisest, oli väga dramaatiline ja ameeriklastele emotsionaalselt oluline, rääkis ERRi korrespondent Ameerikas Neeme Raud.

«See oli väga võidukas toonis kõne, et Ameerika vaenlane number on tabatud. Samas ka väga dramaatiline – mõelge ise, kõne toimus 20 minutit enne südaööd, kui tavaliselt president ööl vastu esmaspäeva sellist pöördumist ei tee,̇» rääkis Raud «Terevisioonis». «President Obama rõhutas, et öödel nagu tänane võib öelda, et õiglus maailmas on jalule seatud.»

«Ameeriklaste jaoks oli emotsionaalselt väga tähtis, et president Obama sai rõhutada, et Osama bin Ladeni tabasid Ameerika enda eriüksuslased Ameerika enda luureinfo põhjal, et Ameerika ise suutis oma vaenlasega number üks hakkama saada,» rõhutas Raud.

«Obama rõhutas, et info bin Ladeni asukoha kohta oli olemas nädalaid. Siinsed telekanalid on rõhutanud, et salaja, kulisside taga toimus vähemalt viis rahvusliku julgeolekumeeskonna koosolekut, kus arutati mida teha – kas ta tabada või alustada pealetungi. Käsu ta tabada andis president reedel, kui kogu maailm vaatas Londonis toimuvaid kuninglikke pulmi.»

«Eile andis USA president eriüksusele viimase käsu, et kui bin Laden alla ei anna – mida Ameerika kindlasti lootis, et saaks teda kogu maailma silme all süüpinki panna, tuleb ta tappa. Nii see siis toimuski Islamabadi lähistel ühes eramus. Obama rõhutas, et enne bin Ladeni tapmist eelnes tulevahetus, Ameerika eriüksuslased ise vigastada ei saanud, aga teistest hukkunutest ta ei rääkinud.»

Tegu oli ülisalajase operatsiooniga, milles osales palju inimesi, kes jäävadki igaveseks avalikkusele saladuseks.

Kui kõik arvasid, et maailma esiterrorist varjab end kuskil koopas Pakistani piirialadel, tuli tegelikult välja, et ta elas üsna mugavat elu Pakistani pealinna Islamabadi lähistel avalikkuse silma all olles.

Selle kohta, mis hakkab edasi toimuma, ei oska veel keegi eriti täpselt midagi öelda. Küll aga on Ameerika valmis, et Al-Qaeda võib hakata korraldama kättemaksuaktsioone. Enne kõne pidamist rääkiski Obama läbi maailma teiste riikide liidritega, et selleks tuleb valmis olla.

«New York Times kirjutab, et tänane päev on märgiline, aga mida see sündmus edasi tähendama hakkab, näitavad lähipäevad,» kõneles Raud. «Aga kas see saab pöördeliseks hetkeks ka näiteks Afganistani sõjas - mida USA alustas ju pärast 11. septembril 2001 bin Ladeni korraldusel maailma kaubanduskeskuses toimunud terrorit – on veel raske öelda.»

«Aktuaalse Kaamera» kell 12.30 toimunud erisaates märkis Raud, et teda paneb imestama see, et jutud bin Ladeni tabamisest ei lekkinud varem avalikkuse ette ning kõik suudeti viimse hetkeni saladuses hoida.

Küsimusele, kuid palju on Ameerikas tunda rõõmuhõiskeid ja kartust kättemaksust, vastas Raud: «USAs on tunda mõlemat. Ühelt poolt president Obama kõne järel nii Washingtonis Valge Maja ees kui ka New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse juures ja Time Square'il toimunud rahvakogunemised, mis praegu, kui kell on 5.30 hommikul, on küll vaibunud. Ja teisalt Pentagoni poolt Ameerika sõjaväebaasides kogu maailmas kehtestatud kõrgendatud valmisolek ja USA välisministeeriumi poolt tehtud hoiatus ameeriklastele hoiduda välisreisidest ja välismaal olles rahvarikastest kohtadest. See hoiatus on jõus kuni 1. augustini.»

«Väga närviline ja ärev pühapäevaõhtu. Paljud ameeriklased olid ilmselt magama läinud ja avastavad teate alles ärgates,» võttis Raud päeva kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles