Saunatuur viskab leili Käärikul ja Mooskas

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome presidendi järgi nimetatud saun Käärikul
Soome presidendi järgi nimetatud saun Käärikul Foto: Soome saatkond

Soome saunatuur kutsub taas, et tähistada 100-aastase iseseisvust läbi Soome tuntuima brändi. Muidugi on see saun ja seekord köetakse kuumaks Lõuna-Eesti kaks uhkeimat. 

Neljapäeval toimub saunatamise eelsoojendus Tehvandi spordimuuseumis, kus meenutatakse kuulsat president Kekkoneni visiiti Eestisse 1964. aastal. Seal vaadatakse mh enne avastamata videomateriali, kus teleajakirjanik Rein Karemäe ja kultuuri- ja sporditegelane Arnold Green meenutavad Kekkoneni visiiti.

Leili tuleb viskama ka Soome Rahvusvahelise Saunaorganisatsiooni (International Sauna Association) president Risto Elomaa koos teiste saunaspetsialistidega.

- Saun on olnud lahutamata osa Soome diplomaatiast kõikjal maailmas. See väljendab hästi meie iseloomu, saunas oleme ju kõik võrdsed. Saunas ei ole võimalik kanda relvi või aumärke. Loeb ainult inimene, tõdeb saunatuuri korraldav Soome saatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi.

Saunas ei ole võimalik kanda relvi või aumärke. Loeb ainult inimene.

Sauna on kutsutud kohalikud soomlased, Soome sõbrad ja kõik eestlased, kel saunasoov.  Tuuril tutvutakse lisaks Soomega seotud ajalooliste vaatamisväärtustega, nagu Vabadussõja vabatahtlike Põhja põegade lahingu memoriaaliga Pajus.

Saunatuur algas septembris Kadrinast ja Narva-Jõesuust. See lõpeb novembris Tallinnas, kus Pimedate Ööde Filmifestivali PÖFF raames saab otse Tallinna südalinnas mobiilses saunas nii kinoelamuse eel kui järel ka saunamõnusid nautida.

Saunatuuri kava

NELJAPÄEVAL, 19. oktoobril on saunaplaan selline: 

  • Kl 17.00 Tehvandi talispordimuuseum (Valga mnt 12). Muuseumi juhataja Jana Mae jutustab Kekkoneni visiidist, vaatame ka videolõike.
  • Kl 18.30 algab suurem saunatamine Kekkoneni saunas, Kääriku Spordikeskus (Kääriku küla, Otepää) NB! Kaasa võtke rätikud ja soovi korral ujumisriided, saunatame segasaunas.

REEDEL 20. oktoobril on päevakava järgmine: 

  • Kl 9 Sangaste lossi esitlustuur
  • Kl 10.30 Barclay de Tolly mausoleum
  • Kl 11.30 Paju lahingu memoriaal
  • Kl 12.00 Valga militaarmuuseum
  • Kl 17.00 Mooska suitsusaun, Mooska talu, Haanja. Perenaine Eda Veeroja jutustab enne saunatamist suitsusauna pärimusest NB! Naistele ja meestele on leilid eraldi suitsusaunades
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles