Põhja-Korea: tuumasõda võib puhkeda iga hetk (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea asesuursaadik ÜRO-s Kim In Ryong.
Põhja-Korea asesuursaadik ÜRO-s Kim In Ryong. Foto: AFP / Scanpix

Olukord Korea poolsaarel on jõudnud sellisesse punkti, et tuumasõda võib puhkeda iga hetk, hoiatas Põhja-Korea asesuursaadik ÜRO-s Kim In Ryong esmaspäeval.

Kim ütles ÜRO Peaassamblee desarmeerimiskomitees, et Põhja-Korea on ainus riik maailmas, mis on olnud alates 1970. aastatest USA sedavõrd äärmusliku ja otsese tuumaohu all, sestap on Pyongyangil õigus omada enesekaitseks tuumarelvi.

Asesuursaadiku sõnul on Põhja-Korea naabruses igal aastal peetavatest sõjalistest õppustest palju ohtlikum aga USA plaan korraldada salajane operatsioon riigi kõrgeima juhtkonna kõrvaldamiseks.

Kim ütles, et Põhja-Korea on tuumariik, millel on olemas aatompomm, vesinikupomm ja mandritevahelised ballistilised raketid.

«Kogu USA mandriosa on meie laskeulatuses ja kui USA julgeb tungida meie pühale territooriumile kasvõi tollijagu, ei pääse ta meie karmist karistusest,» hoiatas ta.

Kimi kõne järgnes Põhja-Korea ja USA vastastikustele ähvardustele ning uutele rahvusvahelistele sanktsioonidele.

Vene president Vladimir Putin teatas esmaspäeval, et Moskva kärbib majandus-, teadus- ja teisi sidemeid Põhja-Koreaga kooskõlas ÜRO sanktsioonidega ning ka Euroopa Liit teatas uutest sanktsioonidest Põhja-Korea suhtes seoses tuumarelvade ja ballistiliste rakettide arendamisega.

Põhja-Korea asesuursaadik ÜRO-s nimetas oma riigi tuuma- ja raketiarsenali "hinnaliseks strateegiliseks varaks, mida ei saa tagasi pöörata ega millegi vastu vahetada".

Asesuursaadiku sõnul kiirendavad kõik maailma tuumariigid oma relvastuse moderniseerimist ning taaselustavad tuumavõidujooksu, mis meenutab külma sõja ajastut.

Ta lisas, et tuumariigid, nende seas ka USA, boikoteerisid tuumarelvastuse leviku tõkestamise lepingu läbirääkimisi.

Välisminister Mikser: Põhja-Korea ei jäta Euroopa Liidule muud valikut

Välisminister Sven Mikser arutas eile Luxembourgis toimuval Euroopa Liidu välisasjade nõukogul olukorda Põhja-Koreas.

«Oma provokatiivse käitumisega ei jäta Põhja-Korea Euroopa Liidule muud valikut kui kehtestada täiendavad sanktsioonid,“ ütles välisminister Sven Mikser. Välisasjade nõukogu kehtestas  Põhja-Korea suunal uued laialdased sanktsioonid, sealhulgas investeerimiskeelu Põhja-Koreasse, täiendavad reisipiirangud ja rafineeritud naftatoodete ekspordikeelu.

«Rahvusvaheline kogukond ei saa jääda praeguses olukorras pelgalt pealtvaatajaks. Kuid tuleb meeles pidada, et lahendused peavad olema ennekõike rahumeelsed,» ütles välisminister.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles