Mõrvatud Malta ajakirjanik süüdistas peaministrit rahapesus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad sündmuspaigal.
Uurijad sündmuspaigal. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix

Maltal eile kodu lähedal autopommiplahvatuses hukkunud nn Panama paberite korruptsiooni uurinud ajakirjanik Daphne Caruana Galizia viimatised leiud viitasid, et rahapesuga on seotud ka riigi peaminister Joseph Muscat, vahendab Guardian. 

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia Foto: Matthew Mirabelli/AFP/Scanpix

Caruana Galizia Peugeot 108 hävines tugeva plahvatuse tagajärjel, mis heitis sõiduki tükke tee lähedal asunud põllulegi. Naine viibis autos.

Ajakirjanik pidas blogi, millel oli tihti rohkem lugejaid, kui riigi ülejäänud ajalehtedel kokku. Politico kirjeldas teda hiljuti, kui ainuisikulist WikiLeaksi.

Enne surma süüdistas Caruana Galizia Muscat’ ja tema kaht lähedast abi offshore kontode kaudu Malta passide müümises ja Aserbaidžaani valitsuselt altkäemaksu võtmises.

2013. aastast saadik võimul olnud Muscat on kõiki taolisi süüdistusi eitanud ja lubanud tagasi astuda, kui ilmneb, et tema perekonnal on salajane konto offshore pangas, nagu Caruana Galizia väitis.

Muscati Tööpartei võitis neli kuud enne Caruana Galizia surma ülekaalukalt ennetähtaegsed valimised, mille ta kuulutas välja pärast mitmeid tema siseringi puudutanud nn Panama paberitega seotud skandaale.

Muscat nimetas kohe peale juhtumit korraldatud pressikonverentsil tapmist barbaarseks ning andis julgeolekuteenistustele korralduse panustada maksimaalselt, et teo toimepanijad kohtu ette tuua.

Kiirabi ja politsei sündmuspaigal. Foto: Rene Rossignaud/AP/Scanpix
Kiirabi ja politsei sündmuspaigal. Foto: Rene Rossignaud/AP/Scanpix Foto: Rene Rossignaud/AP

«Kõik teavad, et Caruana Galizia kritiseeris mind karmilt,» ütles Muscat pressikonverentsil. «Ta tegi seda nii isiklikul kui poliitilisel tasandil, kuid miski ei õigusta taolist barbaarset tegu.»

«Täna juhtunu on vastuvõetamatu mitmel tasandil. Täna on must päev meie demokraatiale ja sõnavabadusele,» märkis ta. «Ma ei puhka enne, kui õigus võidutseb.»

Muscat lisas hilisemal pressikonverentsil, et juhtunut on palutud appi uurima Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI).

Keegi plahvatuse eest vastutust võtnud pole.

Ajakirjanikku tulid tänavatele mälestama tuhanded inimesed. Foto: Matthew Mirabelli/AFP/Scanpix
Ajakirjanikku tulid tänavatele mälestama tuhanded inimesed. Foto: Matthew Mirabelli/AFP/Scanpix Foto: Matthew Mirabelli/AFP

Teinegi Caruana Galizia tugeva kriitika osaliseks saanud Malta Rahvusliku erakonna liider Adrian Delia aga kuulutas, et ajakirjanik tapeti tema töö pärast.

«Täna leidis aset poliitmõrv,» teatas ta eile. «Tänane juhtum pole tavaline mõrv. See on õigusriigi täieliku kokkuvarisemise tagajärg.»

Blogija varasemad korruptsioonisüüdistused on õigeks osutunud.

Plahvatuse sündmuspaigal jätkati tööd ka ööpimeduses. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix
Plahvatuse sündmuspaigal jätkati tööd ka ööpimeduses. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles