Pildid ja video: apokalüptiline taevas Euroopa kohal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kurjakuulutav sudune punane Euroopa kohal on pannud sotsiaalmeedia kihama. Ekspertide sõnul on olukorrale siiski teaduslik seletus olemas. 

Sudu tõi Saharast Euroopa kohale torm Ophelia, sellele andsid lisa ka metsapõlengud Hispaanias ja Portugalis. «Ophelia sai alguse Asooridelt (Portugali autonoomne piirkond Atlandi ookeanil), kus see kasvas orkaaniks,» kirjeldas BBC sünoptik Simon King. 

Prantsusmaa loodeosas Bretagne'i poolsaarel oli kohalike sõnul õhus tunda imelikku põlemise haisu ja seal oli taevas pigem kollakas. «Kas oleme Bretagne’is või Mordoris,» viskas üks kohalik sotsiaalmeedias õhku küsimuse. 

«Põhja poole liikudes vedas see endaga kaasa ka troopilise õhu Sahara kohalt,» lisas ta. «Tolm lendleb õhus kõrgele atmosfääri – see juhtus nüüd näiteks Suurbritannia kohal.»

Lisaks omapärasele taevale tõi Ophelia endaga kaasa ka ebatavaliselt sooja ilma – nädalavahetusel tõusis temperatuur osades Suurbritannia piirkondades 20 plusskraadini. 

Teadlaste kinnitusel pole õhus lendelvad osakesed tervisele kahjulik, sest need on kõrgel atmosfääris ja seetõttu pole omapärastes ilmastikuoludes õues viibimine ohtlik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles