Leedus avalikustatakse KGB agentide salajased teadaanded

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riias endises KGB hoones asuv valgusinstallatsioon.
Riias endises KGB hoones asuv valgusinstallatsioon. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Leedu rahva genotsiidi ja vastupanu uurimise keskus (LGGRTC) hakkab avaldama endise nõukogude riikliku julgeolekukomitee (KGB) agentide salajasi teadaandeid. 

Keskuse pressiteates märgitakse, et Leedu eriarhiivis on selliseid dokumente säilinud üsna suurel hulgal ning nende avalikustamine peaks võimaldama ühiskonnal saada parem ettekujutus KGB agentide tegevusest, vahendas Interfax.

Agentuurteadaanne kujutab endast agendi omakäeliselt kirjutatud teksti KGB ülesande täitmisest või informatsioonist, mis saadi tema isiklikul initsiatiivil. Dokument allkirjastati pseudonüümiga, et mitte paljastada agendi isikut.

Hakatakse avalikustama dokumente agentidelt, kes tegutsesid Leedu pagulasorganisatsioonides: Leedu Vabastamise Peakomitees, Ülemaailmses Leedu Ühingus, Ameerika Leedulaste Nõukogus, Ameerika leedulaste kogukonnas ning ühingus Santara-Sviesa.

Hiljem on kavas avalikkuse ette tuua agentuurteadaanded teaduslik-tehnilisest luurest ja spionaažist, millega tegelesid agendid oma teaduslike stažeeringute ajal. Märgataval hulgal agentuurteadaandeid pärineb katoliku kiriku sfääris tegutsenud salajastelt kaastöötajatelt.

LGGRTC avaldab informatsiooni KGB tegevusest veebilehel www.kgbveikla.lt alates 2011. aastast. Praeguseks ajaks on avaldatud juba üle 5500 dokumendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles