USA kohtunik külmutas taas Trumpi reisipiirangud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide president Donald Trump
Ühendriikide president Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

USA föderaalkohtunik Derrick Watson külmutas USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni viimase versiooni migrantide reisipiirangutest ja seda vaid mõni tund enne selle jõustumist, teatasid võimuesindajad.

Sissesõidukeelu viimases nimekirjas oli kaheksa riiki: Põhja-Korea, Tšaad, Liibüa, Iraan, Süüria, Somaalia, Jeemen ja Venezuela. Piirangutest oli seekord välja jäetud Sudaan.

Hawaii kohtuniku otsus külmutab keelu ajutiselt kõigile teistele riikidele peale Põhja-Korea ja Venezuela. Otsuse kohaselt ei saa võimuesindajad piirata reisimist Ühendriikidesse ülejäänud nimekirjas olevatest riikidest.

USA valitsus kaebab otsuse kõige tõenäolisemalt edasi.

USA ülemkohus otsustas septembris, et Trumpi administratsioon saab jätkata ajutise reisikeeluga, mis piirab migrantide saabumist Ühendriikidesse. USA valitsus esitas ülemkohtule apellatsioonikaebuse, et tühistada valitsuse ajutise sissesõidukeelu erandeid laiendanud Hawaii kohtuniku otsust.

USA valitsus läks varem ülemkohtule esitatud eduka apellatsiooniga mööda San Franciscos asuvast apellatsioonikohtust, mis oli keelanud sissesõidukeeldu üldse rakendada.

Kohtunik Watson sai täpselt samasuguse asjaga hakkama ka märtsis, kui külmutas sissesõidupiirangud mõni tund enne nende jõustumist. Watson põhjendas tollal otsust muu hulgas sellega, et nende riikide sihtmärgiks võtmine tähendab ka rünnakut islami vastu, sest nende riikide elanikkonnast üle 90 protsendi moodustavad moslemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles