Iraagi peaministri sõnul on kurdide iseseisvushääletus möödanik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Kirkuki lähedad Iraagi lipuga.
Lapsed Kirkuki lähedad Iraagi lipuga. Foto: ALAA AL-MARJANI/REUTERS/Scanpix

Iraagi peaminister Haider al-Abadi ütles, et Kurdistani iseseisvusreferendum on möödanik ja kõikjal riigis tuleb kehtestada keskvõim.

Haider al-Abadi. Foto: POOL/REUTERS/SCanpix
Haider al-Abadi. Foto: POOL/REUTERS/SCanpix Foto: POOL/REUTERS

«Keskvõim tuleb kehtestada kõikjal Iraagis,» kinnitas peaminister ajakirjanikele pressikonverentsil.

USA president Donald Trump teatas esmaspäeval, et Washington ei vali pooli pärast Iraagi valitsusvägede ja kurdi üksuste kokkupõrkeid.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles esmaspäeval samuti, et Moskva hindab kõrgelt häid suhteid nii Bagdadi kui ka Iraagi kurdidega ning loodab, et pooled lahendavad oma probleemid rahumeelselt, arvestades teineteise huve ja Iraagi territoriaalse terviklikkuse säilimist.

Iraagi Kurdistani juht Massoud Barzani süüdistas Iraagist Kirkukist kurdiüksustele antud taganemiskäsu andmises oma poliitilisi vastaseid. «Otsuse taganeda Kirkuki suunas liikunud valitsusvägede eest langetasid teatud isikud teatud parteidest,» ütles Barzani.

Kurdi relvajõud süüdistasid Barzani vastu seisvat erakonda Kurdistani Patriootlik Liit reetmises ja kokkumängus keskvalitsusega, mis päädis Kirkuki jätmisega Iraagi keskvõimule.

Kurdivägede liidrite sõnul taganetakse aladele, mis olid kurdide kontrolli all enne 17. oktoobrit 2016, kui Iraagi ja kurdi väed alustasid operatsiooni Mosuli linna ISISe käest vabastamiseks.

Kurdiväed on aga lisaks 2014. aastal hõivatud Kirkukile taganenud ka riigi kirdeosas asuvast Sinjarist, mille hõivasid ISISelt 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles