MI5: britid seisavad silmitsi ajaloo suurima julgeolekuohuga (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Londonis
Politseinikud Londonis Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Harva avaldustega esinev Suurbritannia vastuluureteenistus MI5 teatas, et riik seisab silmitsi ajaloo dramaatilisima terroriohuga ja uued rünnakud on äärmiselt tõenäolised, vahendab Guardian. 

Andrew Parker. Foto:   Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix
Andrew Parker. Foto:   Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images

«See oht on mitmedimensiooniline, areneb kiiresti ja nii ulatuslikult, et midagi sellist pole varem nähtud,» ütles MI5-e peadirektor Andrew Parker.

«Ma pole midagi sellist oma 34-aastase karjääri jooksul näinud,» lisas Parker. MI5 on peale nelja sel aastal Suurbritannias aset leidnud terrorirünnakut aina suurema surve all, et tõestada oma efektiivsust.

Parkeri sõnul on nad suutnud ära hoida palju rohkem rünnakuid, kui need, mis sel aastal kümnete inimeste elusid nõudsid. «Oleme viimase nelja aasta jooksul nurjanud 20 rünnakuplaani, seitse neist sel aastal.»

«Ma pole kunagi nii mitmekesist ohtu täheldanud. Rünnakuid kavandatakse siin Suurbritannias, aga koordineeritakse ka mujalt maailmas. Lisaks on internet. Rünnakud on spontaansed, pikalt ette planeeritud, džihadiste leidub igast vanuserühmast, soost ja ühiskonnagrupist,» kirjeldas peadirektor.

Parkeri sõnul on usutavasti ISISe eest võideldes hukkunud 100 britti ja uut ohtu kujutavad endast 850 võimalikku Suurbritanniasse naasjat. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles