Trump lõikas sügava haava USA ja Iraani suhetesse

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu kõrge esindaja Federica Mogherini (vasakul), Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif, Suurbritannia toonane välisminister Philip Hammond ja USA välisminister John Kerry vahetult pärast Iraani tuumaleppe sõlmimist Viinis 2015. aastal. Nüüd, kaks aastat hiljem on leppe tulevik ohus.
Euroopa Liidu kõrge esindaja Federica Mogherini (vasakul), Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif, Suurbritannia toonane välisminister Philip Hammond ja USA välisminister John Kerry vahetult pärast Iraani tuumaleppe sõlmimist Viinis 2015. aastal. Nüüd, kaks aastat hiljem on leppe tulevik ohus. Foto: CARLOS BARRIA/AP/Scanpix

​Kui Ameerika Ühendriikide president Donald Trump teatas eelmisel reedel , et ei kavatse praegusel kujul kinnitada 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumalepet, oli see järjekordne valus hoop Washingtoni ja Teherani suhetele.

«Ma teen teatavaks, et me ei saa anda ega annagi seda kinnitust,» teatas USA riigipea kardetud otsusest meie aja järgi eelmise reede õhtul. See avaldus andis Kongressile 60 päeva otsustada, kas Iraani-vastased majandussanktsioonid võetakse taas kasutusele.

Tõenäoliselt ohkasid paljud ameeriklastest siiski kergendatult, sest kõige hullem jäi tulemata – Trump ei teatanud USA kohesest lahkumisest Iraani tuumaleppest. Selle asemel käskis ta Kongressil paika panna uued nõuded, mille Iraan peab täitma, et sanktsioone vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles