Somaalia terrorirünnak võis olla kättemaks valitsusele ja selle liitlastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia sõdur rünnaku toimumispaiga lähedal.
Somaalia sõdur rünnaku toimumispaiga lähedal. Foto: Mohamed Abdiwahab/AFP/Scanpix

Somaalia ametnikud ütlesid täna, et üle 300 inimelu nõudnud pommirünnakuga seoses on kinni peetud kaks inimest. Juhtumit seostatakse kättemaksuaktsiooniga Somaalia valitsuse ja selle liitlaste vastu. 

Somaalia luureametniku sõnul peeti kinni isik, kes veenis sõdureid, et lõhkeainet täis veoauto tuleb kontrollpunktist läbi lubada. Somaalia ametnike sõnul on plahvatuse korraldamise taga mees, kelle koju tungisid kaks kuud tagasi USA eriväelased. 

Guardiani sõnul väitis üks Somaalia uurijatest, et rünnak võis olla kättemaksuks kaks kuud tagasi toimunud USA ja Somaalia sõjalisele operatsioonile, mille käigus hukkus 10 tsiviilisikut. 

Operatsioon viidi läbi terrorirühmituse al-Shabaab tugipunktis Bariire linnas. Pärast seda vannuti kättemaksu Somaalia valitsuse ja nende liitlaste vastu. 

Veokit juhtinud ründajal oli ka kaasosaline, kelle lõhkeainet täis kaubik peatati Muqdisho lennujaama lähistel asuvas kontrollpunktis. Somaalia politsei teatel on viimane vahi alla võetud.

Foto: FEISAL OMAR/Reuters/Scanpix
Foto: FEISAL OMAR/Reuters/Scanpix Foto: FEISAL OMAR/Reuters

Uurijate teooriat kinnitab ka see, et väidetavalt olid mõlemad kasutatud veokid pärit Bariirest. Samuti oli kahtlusalune pärit samast kogukonnast, kus sõjaline operatsioon läbi viidi.  

Plahvatuste eest ei ole keegi seni vastutust võtnud, kuid kahtlustatakse terrorivõrgustikuga al-Qaeda seotud äärmusrühmitust al-Shabaab, mis võitleb keskvalitsuse vastu.

Rusudest otsiti ellujäänuid. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
Rusudest otsiti ellujäänuid. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Pealtnägijate sõnul võis plahvatusest tingitud suitsusammast näha üle linna ning mitmed ütlesid, et nad polnud linnas nii võimast plahvatust varem kuulnud.

Plahvatus toimus kaks päeva pärast seda, kui USA Aafrika väejuhatuse juht kohtus Muqdishos Somaalia presidendiga ning Somaalia kaitseminister ja sõjaväe juht astusid teadmata põhjusel tagasi.

Plahvatuses hukkus vähemalt 320 inimest, üle 400 sai vigastada. Samuti on paljud jäänud kadunuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles