Austria paremäärmuslased nõuavad siseministri kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinz-Christian Strache.
Heinz-Christian Strache. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix

Austria paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ) teatas täna, et nõuab valimiste võitja konservatiivse Rahvaparteiga (ÖVP) koalitsiooni mineku eest siseministri kohta.

Sebastian Kurzi Rahvapartei sai pühapäevastel valimistel 31,5 protsenti häältest, populistlik Vabaduspartei tuli 26 protsendiga kolmandaks.

Ametist lahkuva kantsleri Christian Kerni sotsiaaldemokraadid (SPÖ) said 26,9 protsendiga teise tulemuse.

FPÖ esimees Heinz-Christian Strache ütles esimesel valimisjärgsel pressikonverentsil, et neil on koalitsiooni minnes mitu nõuet ning siseministri ametikoht on üks eeltingimustest. 

Strache ütles, et ei näe põhjust läbirääkimistega kiirustada. Ametlikult peavad need algama järgmise nädala lõpuks. Samuti lausus paremäärmuslaste liider, et koalitsiooni ei minda iga hinna eest. 

FPÖ nõuab piirijulgeoleku suurendamist, Šveitsi eeskujul otsedemokraatiat ja majandusreforme. Erakonna juhid on ka rõhutanud, et islamiusul ei ole Austrias kohta.

ÖVP liidrist Sebastian Kurzist saab kantsleriks tõustes maailma noorim liider. Ta vannutatakse ametisse reedel ja seejärel saab ta alustada koalitsioonikõnelusi.

Austria järgmine kantsler Sebastian Kurz kohtus eile presidendiga. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/SCANPIX
Austria järgmine kantsler Sebastian Kurz kohtus eile presidendiga. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/SCANPIX Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles