Nicaragua kavatseb ühineda Pariisi kliimaleppega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hawaii keskkonnaaktivist Alison Teal jäises Seine jões surfamas avaldamaks sellega toetust Pariisi kliimaleppele.
Hawaii keskkonnaaktivist Alison Teal jäises Seine jões surfamas avaldamaks sellega toetust Pariisi kliimaleppele. Foto: Alison Teal / Caters/Caters News Agency

Nicaragua kavatseb lähiajal ühineda Pariisi kliimaleppega, teatas kolmapäeval president Daniel Ortega.

Nicaragua liitumine tähendab, et lepingust jäävad tulevikus välja vaid USA ja Süüria. Nicaragua on varem kliimalepet tõrjunud, sest pidas muu hulgas selles kavandatud meetmeid ebapiisavaks.

Nicaragua tõi välja, et leppes puutuvad konkreetsed sanktsioonimehhanismid ühiste eesmärkide rikkujatele. Samas plaanis riik juba aastaks 2020 jõuda 90-protsendilise taastuvenergia kasutamiseni. Karistusmehhanismide puudumist on kritiseerinud ka mitmed rahvusvahelised eksperdid ja organisatsioonid.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles septembris ÜRO Peaassambleel, et Pariisi kliimalepet uuesti läbi ei räägita, kuid kui USA soovib leppega uuesti liituda, siis "uks on avatud".

USA keskkonnakaitseagentuuri (EPA) direktor Scott Pruitt allkirjastas eelmisel nädalal määruse eelmise valitsuse kliimamuutuste vastaste meetmete tühistamiseks. Eelmise presidendi Barack Obama puhta elektri kava (CPP) tühistamine oli praeguse riigipea Donald Trumpi üks kampaanialubadusi ja järgneb tema otsusele taanduda 2015. aastal sõlmitud Pariisi kliimaleppest. EPA teatel aitab CPP tühistamine säästa riigil aastaks 2030 33 miljardit dollari.

USA on Hiina järel maailma suuruselt teine kasvuhoonegaaside õhkupaiskaja.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon teavitas augustis ÜRO-d ametlikult Ühendriikide kavatsusest lahkuda 2015. aasta Pariisi kliimaleppest.

Paljud riigid - Hiina, Mehhiko, Kanada, Euroopa Liit - on teatanud, et kui USA ka lahkub kliimaleppest, jätkavad nemad selles seatud eesmärkide nimel töötamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles