Tillerson: Hiina on kiskjalik reegliterikkuja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson
USA välisminister Rex Tillerson Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Ühendriikide välisminister Rex Tillerson kritiseeris Hiinat oma naabrite suveräänsuse ja maailmakorra õõnestamises ning kiskjalikus käitumises majandussektoris, vahendab CNN. 

«India kõrval tuhast tõusnud Hiina on seda vähe vastutustundetult teinud, mõnikord rahvusvahelist reeglitel põhinevat korda õõnestades,» ütles Tillerson.

«Hiina provokatiivne tegevus Lõuna-Hiina merel mõnitav rahvusvahelise õiguse ja normide suhtes, mida toetavad nii India kui ka Ühenriigid,» lisas ta.

Tillersoni sõnavõtt leidis aset vaid kolm nädalat enne Ühendriikide presidendi Donald Trumpi Hiina-visiit ja ajal, mil Pekingis peetakse Kommunistliku Partei kongressi.

Hiina president Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbein/AP/Scanpix
Hiina president Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbein/AP/Scanpix Foto: Mark Schiefelbein/AP

Hiina president Xi Jinping, kes eeldatavasti kindlustab kongressi käigus oma võimu ka järgnevaks viieks aastaks, ütles eilses ürituse avakõnes, et tahab Hiinale maailmas keskset rolli. «Keegi ei tohiks eeldada, et Hiina neelab alla midagi, mis õõnestab me huve,» ütles Xi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles