Pole leidu, pole tasu: USA ettevõte võttis MH370 leidmise enda õlule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India kunstnik Sudarsan Pattnaik kahele kadunud lennule pühendatud liivaskulptuurile viimast lihvi andmas.
India kunstnik Sudarsan Pattnaik kahele kadunud lennule pühendatud liivaskulptuurile viimast lihvi andmas. Foto: STRDEL/AFP/SCANPIX

Ühendriikide merepõhja uurimisega tegutsev ettevõte on nõus kadunud Malaisia lennufirma lennu MH370 otsingud taas käivitama, teatas Austraalia transpordiminister Darren Chester, vahendab CNN. 

Ettevõte Ocean Infinity sõlmis lennuki otsinguteks lepingu Malaisia valitsusega. Selle tingimused sätestavad, et rahalist kasu teenib ettevõte vaid siis, kui kadunud lennuk leitakse.

Malaysian Airlinesi Boeing 777 kadus radaritelt 2014. aasta 8. märtsil teel Kuala Lumpurist Pekingisse. Lennuki pardal oli 239 inimest.

Malaisia, Austraalia, ja Hiina valitsused teatasid jaanuaris ühisavalduses, et lend MH370 otsingud lõpetatakse. See kadus 2014. aasta märtsis, kui oli teel Malaisia pealinnast Kuala Lumpurist Hiina pealinna Pekingisse. Teate ajaks oli läbi otsitud enam kui 710 000 ruutkilomeetrit India ookeani.

Mosambiiki rannikult leitud lennuki vrakitükk, mis võis kuuluda led MH370-ile. Foto: REUTERS/Scanpix
Mosambiiki rannikult leitud lennuki vrakitükk, mis võis kuuluda led MH370-ile. Foto: REUTERS/Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS

«MH370 kadumise põhjustest ei saa seni kindel olla, kuni see pole leitud,» kirjutati Austraalia Transporditurvalisuse Büroo (ATSB) selle kuu alguses avaldatud viimases lendu MH370 puudutavas raportis.

Hoolimata rahvusvahelise meeskonna jõupingutustest pole siiani leitud mitte ühtegi lennuki vrakitükki ega juhtlõnga, mis viitaks selle asukohale. Lennuki trajektoori ümbritsevatele kallastele on uhtunud küll mõned lennukirusud, mis tõenäoliselt kuuluvad kadunud MH370-ile, kuid see pole kinnitust leidnud.

«Malaisia otsus otsingutega edasi minna näitab, et nad on lennuki leidmise enda südameasjaks teinud,» ütles Chester.

Pole teada, kui palju uued otsingud maksma võivad minna. Algne otsing, mis kattis 120 000 ruutkilomeetrit ookeanit, maksis umbkaudu 150 miljonit dollarit (140 miljonit eurot).

«Loodan, et algne uurimismeeskond edastab Ocean Infinityle kogu info ja andmed, mis nad oma otsingute käigus kogusid,» sõnas Steve Wang, kelle ema oli kadunud lennul. 

Mauritiuselt leitud vrakitükid, mis tõenäoliselt kuulusi kadunud lennukile. Foto: STR/AFP/Scanpix
Mauritiuselt leitud vrakitükid, mis tõenäoliselt kuulusi kadunud lennukile. Foto: STR/AFP/Scanpix Foto: STR/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles