Venemaa katsetas taas vana mandritevahelist raketti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kontinentidevaheline kaugmaarakett RS-18 (SS-19 Stiletto) tõusmas õhku Baikonõri kosmodroomilt.
Vene kontinentidevaheline kaugmaarakett RS-18 (SS-19 Stiletto) tõusmas õhku Baikonõri kosmodroomilt. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene strateegilised raketiväed tulistasid täna katsetuse käigus Baikonõri kosmodroomilt välja mandritevahelise ballistilise kaugmaaraketi, mis oli juba üle kolme aastakümne vana.

Kasahstanis asuvast baasist teele saadetud raketi sihtmärki meediale ei teatatud, kuid sageli on selleks Kamtšatka poolsaarel asuv polügoon Kaug-Idas, vahendas AFP.

«Katse viidi läbi vastavalt plaanile pikendada RS-18 rakettide eluiga,» märkis strateegiliste raketivägede pressiesindaja Aleksandr Vovk agentuuri Interfax andmetel. «Kolmapäeval välja tulistatud rakett oli 31 aastat vana,» lisas ta.

NATO koodnimega SS-19 Stiletto kaugmaaraketid jõudsid endise NSV Liidu relvajõudude kasutusse 1970. aastate teisel poolel. RS-18 (UR100N) on 24 meetrit pikk, 2,5-meetrise diameetriga, lendab kuni 10 000 kilomeetri kaugusele ning võib kanda kuni kuut tuumalõhkepead.

Venemaa on viimastel kuudel hoogustanud oma raketikatsetusi, mida saadab pidev nurin USA kavandatava raketikilbi komponentide Poola ja Tšehhi pinnale paigutamise vastu. Moskva hinnangul on ameeriklaste plaanid ohuks Venemaa julgeolekule.

Kasahstanis lõunaosas asuvat Baikonuris kosmosebaasi rendib Moskva pikaajaliselt ka pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Sealt korraldatakse enamasti tsiviilotstarbeliste kosmosemissioonide starte, muu hulgas ka rahvusvahelisse kosmosejaama ISS.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles