Põhja-Korea saatis Austraaliale kirja (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: KCNA KCNA/REUTERS/sCANPIX

Mitme riigi valitsusele saadetud kirjas kuulutas Põhja-Korea, et on täieõiguslik tuumajõud ning hoiatas, et USA president Donald Trump üritab viia maailma kohutava tuumakatastroofini.

Austraalia välisministri Julie Bishopi sõnul oli sõnum pretsedenditu ning lisas, et Põhja-Korea kasutab tavaliselt teistsuguseid suhtlusviise.

28. septembist pärinev kiri on koostatud ligi nädal pärast seda, kui Trump ähvardas ÜRO Peaassambleel Põhja-Korea täielikult hävitada.

Kirjas kuulutasid Põhja-Korea ametnikud Trumpi avalduse võrdseks sõja alustamisega. USA on eitanud, et Trump päriselt Põhja-Koreale sõja kuulutas.

Kirjas seisab aga: «Kui Trump arvab, et ta suudab Põhja-Korea tuumasõja ähvardustega põlvili suruda, on see ränk valearvestus ja totaalse ignorantsuse väljendus.»

Austraalia peaministri Malcolm Turnbulli sõnul on kirja näol tegemist sisuliselt lihtsalt Donald Trumpi materdamisega.

«Põhja-Korea ähvardab ise Jaapanit, Lõuna-Koread ja Ameerika Ühendriike tuumarelvadega rünnata. Hoopis Põhja-Korea ohustab maailma stabiilsust,» märkis Turnbull.

Nii Bishop kui Turnbull usuvad, et Pyongyang on täiendavate sanktsioonidega vaikselt meeleheitele viidud.

«Ma näen seda tõendina, et kollektiivne strateegia Põhja-Koreale suurimad diplomaatilised ja majanduslikud sanktsioonid kehtestada töötab,» lausus Bishop.

Hiljutiste ÜRO sanktsioonidega on keelustatud kõik alates meresaaduste ja võõrtööjõu impordist kuni Põhja-Koreaga ühisürituste korraldamiseni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles