Iraan: tuumaleppe lõpp tooks tõsised probleemid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani ajalehe Aftab karikatuur Donald Trumpist.
Iraani ajalehe Aftab karikatuur Donald Trumpist. Foto: STR/AFP/Scanpix

Iraani tuumalepe peab jätkuma, kuna selle lõppemisega kaasneksid tõsised probleemid, hoiatas Moskvas visiidil viibiv Iraani asevälisminister Seyyed Abbas Araghchi.

«Iraani tuumalepe on massihävitusrelvade leviku tõkestamise režiimide oluline element, mis peab jätkuma, kuna vastasel juhul tekiksid tõsised probleemid,» ütles Araghchi täna ajakirjanikele.

Aseminister kinnitas, et Iraani raketiprogramm on kaitseotstarbeline ning suunatud võimaliku agressori heidutamisele.

«Meie raketid on ainus kindel vahend meie riigi kaitsmiseks, nad on täielikult kaitseotstarbelised ja mõeldud heidutusena,» ütles Araghchi Moskvas toimuval massihävitusrelvade leviku tõkestamise konverentsil.

Väidetavalt tegeleb ka Venemaa erinevate variantide analüüsimisega juhuks, kui Ühendriigid peaksid otsustama Iraani tuumaleppest taganeda.

«Meie andmetel ei ole olnud veel ametlikku teadet, et Ühendriigid leppest taganevad, kuid president Donald Trumpi nõudmised seavad paljutki kahtluse alla,» ütles Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ajakirjanikele. «Seetõttu tegeleme praegu konsultatsioonide, analüüside ja erinevate variantide kaalumisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles