Tšehhi valimised võitis «kohalik Trump» (60)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrej Babise valimisplakat Prahas kuulutab «Asu korruptsiooniga võitlema ja lõpeta lalisemine».
Andrej Babise valimisplakat Prahas kuulutab «Asu korruptsiooniga võitlema ja lõpeta lalisemine». Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Tšehhis reedel ja laupäeval korraldatud üldvalimistel võitis populistist miljardäri Andrej Babiši tsentristlik liikumine ANO.

Kui andmed olid esitanud 99,9 protsenti valimisjaoskondadest, toetas ANOt 29,7 protsenti hääletanutest. Oodati, et ANO korjab umbkaudu 30 protsenti häältest.

Babiši suhtub kriitiliselt Euroopa Liitu ja tema võit võib viia veel ühe euroskeptilise valitsuse moodustamiseni Kesk-Euroopas. Kardetakse, et ta võib Tšehhi juhtida samale teele, kuhu on läinud Ungari ja Poola.​

Tšehhi rikkuselt teine mees Babiši lubab riigisüsteemile puhastustuld, oma mõtete avaldamiseks kasutab ta tihti tahumatut keelt, et sidet luua. Traditsiooniliste erakondade liikmed on ta ristinud idiootideks ja ajakirjanikud debiilikuteks.

Võidu korral saab temast tõenäoliselt järgmine Tšehhi peaminister, seda hoolimata süüdistustest Euroopa Liidu toetusrahadega seotud pettuste kohta.

Teisele kohale tõusis opositsiooniline konservatiivne Kodanike Demokraatlik Partei 11,3 protsendi häältega ja kolmandale kohale langes Tšehhi kõige radikaalsem migratsiooni- ja EL-i vastane partei Vabadus ja Otsedemokraatia 10,8 protsendi häältega.

Esmakordselt pääses parlamenti Piraadipartei, mis kogus 10,6 protsenti häältest.

Viiendal kohal on kommunistid 7,9 protsendi häältega.

Võimult lahkuvatele sotsiaaldemokraatidele on hääle andnud vaid 7,5 protsenti valimistel osalenutest.

Valimisosalus oli 60 protsenti.

Kommentaarid (60)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles