Kataloonia regionaalliider esines vastukõnega (33)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puigdemont
Puigdemont Foto: RUBEN MORENO GARCIA/AFP/Scanpix

Kataloonia regionaalliider Carles Puigdemont esines laupäeva õhtul vastukõnega Hispaania peaministri Mariano Rajoy teatele võtta Kataloonia valitsuselt võim ja korraldada piirkonnas ennetähtaegsed valimised.

«Hispaania võimude teod on sobimatud demokraatliku mõtteviisiga ega austa seadusi,» ütles Puigdemont televisioonis edastatud pöördumises. Puigdemont sõnul on Hispaania valitsuse tegevus kõige hullem rünnak Kataloonia vastu diktaator Francisco Franco aegadest. Kindral Franco tühistas Kataloonia autonoomia sõjaväediktatuuri ajal.

«Tegemist on rünnakuga demokraatia vastu ja Hispaania valitsus üritab Katalooniat alandada,» märkis katalaanide liider.

Puigdemont kutsus ühtlasi Kataloonia parlamendi kriisikohtumisele.

«Hispaania valitsus on seadusevastaselt kuulutanud ennast katalaanide esindajaks ja üritab oma ametkondades tühistada seda, mida rahvas on valimiskastide juures otsustanud,» jätkas omavalitsusjuht.

Puigdemont ei maininud kõnes siiski iseseisvuse väljakuulutamist, mille ta on ähvardanud panna Kataloonia parlamendis arutlusele, kui keskvalitsus ei soostu dialoogiga.

Hispaania vasakpoolse erakonna Podemos juht Pablo Echenique teatas pärast peaministri sõnavõttu, et jätkab tööd Rajoy ja tema konservatiivse Rahvapartei valitsuse võimult tõrjumiseks.

Partei Ciudadanos (Kodanikud) liider Albert Rivera aga lubas toetada Hispaania keskvalitsuse meetmeid Kataloonia suhtes.

«Peaminister Rajoy on ületanud kõik piirid, tema sõnum kodanikele oli see, et nende arvamus ei oma mingit tähtsust,» ütles Kataloonia parlamendi esimees Carme Forcadell.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy rõhutas laupäeval, et tema valitsus ei peata Kataloonia autonoomiat, vaid soovib tagandada võimult sealsed regionaalametnikud, kes rikkusid seadust.

Puigdemont osales enne telepöördumist Barcelonas toimunud meeleavaldusel, mis täitis tänavad Paseo de Gracia ümbruses. Meeleavaldajad skandeerisid «iseseisvus» ja «vabadus». Ajalehe El Pais andmetel oli mitmetele plakatitele kirjutatud «Aidake Katalooniat!».

Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Barcelona tänavatele kogunes kokku umbes 450 000 inimest, reageerides Hispaania valitsuse otsusele astuda samme Kataloonia regionaalvalitsuse tagandamiseks ja uute kohalike valimiste korraldamiseks, takistamaks piirkonna iseseisvuspüüdlusi.

Laupäevane suurmeeleavaldus Barcelonas möödus siiski rahumeelselt, kuigi paljud olid peljanud vägivalla lahvatamist.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles