WHO juht tühistas Mugabe määramise hea tahte saadikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Robert Mugabe oktoobri alguses korraldatud valitsuspartei kongressil.
President Robert Mugabe oktoobri alguses korraldatud valitsuspartei kongressil. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht tühistas täna otsuse nimetada Zimbabwe president WHO hea tahte saadikuks.

«Olen viimastel päevadel kaalunud oma otsust nimetada president Robert Mugabe WHO hea tahte saadikuks Aafrikas. Kaalutlemise tulemusena otsustasin tema ametisse määramise tühistada,» lausus WHO uus peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ghebreyesus teatas Mugabe nimetamisest sel nädalal Uruguays toimunud konverentsil, pärast mida väljandasid kümned maailma tervishoiuorganisatsioonid otsuse üle jahmatust.

Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: FABRICE COFFRINI/AFP/Scanpix
Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: FABRICE COFFRINI/AFP/Scanpix Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

Sel aastal WHO juhiks saanud Etioopia päritolu Tedros ütles, et 93-aastane Mugabe võib kasutada hea tahte saadiku rolli regiooni teiste riigijuhtide mõjutamiseks.

Eile õhtul märkis ta siiski suhtlusvõrgustikus Twitter, et kaalub otsuse ümbermõtlemist.

«Ma kuulan. Ma kuulsin teie muresid. Kaalun selle lähenemise ümbermõtlemist WHO väärtuste valguses. Teen sel teemal võimalikult pea avalduse,» kirjutas Ghebreyesus.

Kanada peaministri Justin Trudeau sõnul arvas ta alguses, et tegemist on mingisuguse halva aprillinaljaga, kui kuulis Mugabe nimetamisest.     

Mugabe on lubanud järgmise aasta valimistel osaleda, väites, et on endiselt suurepärases vormis. Mugabe on olnud Zinbabwes võimul alates 1980. aastast, esmalt peaministrina ja pärast 1987. aastat presidendina.

Mugabe liigub raskustega ning ta on mõnikord üritustel tukkuma jäänud. 2011. ja 2014. aastal tehti talle Singapuris silmaoperatsioon. 2016. aastal pidi valitsus tõrjuma kuuldusi, et Mugabe suri välismaal iga-aastase puhkuse ajal. Tänavu märtsis võeti kinni kaks ajakirjanikku, kes väitsid, et presidendi tervis on üsna halb.

Kõrgele eale vaatamata seadis ZANU-PF ta oma kandidaadiks 2018. aasta üldvalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles