Video: Jaapanit kimbutab valimispäeval taifuun

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased läksid Tokyos läbi vihma valima.
Jaapanlased läksid Tokyos läbi vihma valima. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

Jaapanis algasid täna üldvalimised, kus arvamusküsitluste kohaselt on selged favoriidid peaminister Shinzo Abe ja tema konservatiivne Liberaaldemokraatlik Partei (LDP).

Abe koalitsioon on päevalehe Nikkei prognoosi kohaselt saamas 465-kohalises alamkojas umbes 300 kohta.

Valitsusjuht keskendus 12-päevase kampaania ajal Põhja-Koreast lähtuvale ohule, kinnitades, et Jaapan ei tohi sellele järele anda.

Kahele peamisele opositsioonierakonnale, Tokyo kuberneri Yuriko Koike Lootuse Parteile ja uuele vasaktsentristlikule Põhiseadusliku Demokraatia Parteile, prognoositakse mõlemale alamkojas vaid 50 kohta.

Jaapani lõunaosale ligineb samal ajal ülivõimas taifuun Lan, mis tõi üldvalimiste ajaks üle riigi tormituuli ja paduvihma. Prognoosi kohaselt möödub Lan täna Okinawa saarest ida poolt ning võib tabada homme hommikul Tokyot ja pealinna ümbrust.

Viimasel kahel korral on üldvalimistel osalenud alla 60 protsendi valijaskonnast. Eelmistel valimistel 2014. aasta detsembris hääletas ainult 52,66 protsenti valijaskonnast.

Suur osa neist, kes pole otsust langetanud, jätavad halva ilma korral ilmselt valima minemata, kuid valitseva liberaaldemokraatliku partei ja tema koalitsioonipartneri Komeito kindlad poolehoidjad teevad seda igasuguse ilmaga, mistõttu soosib taifuun ilmselt võimukoalitsiooni, ütlesid poliitikavaatlejad.

«Kui osalusprotsent saavutab uue rekordilise madalseisu, siis see ilmselt tähendab, et võimublokk säilitab kahe kolmandikulise enamuse,» ütles SMBC Nikko Securities finants- ja fiskaalanalüütik Hidenori Suezawa.

«Teisalt, kui osalusprotsent tõuseb 60 protsendi tasemeni, siis võivad edukad olla uued (opositsiooni) parteid,» lisas Suezawa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles