Itaalia regioonid nõutavad täna rohkem autonoomiat (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Milano kohalikus koolis.
Valimisjaoskond Milano kohalikus koolis. Foto: Luca Bruno/AP/Scanpix

Itaalia põhjaosas Lombardias, sealhulgas ka Milanos, ja Venetos korraldatakse täna autonoomiareferendumid.

Lahkulöömismeeleolud kahes rikkas piirkonnas piirduvad väikese toetajaskonnaga rühmitusega, kuid sellegipoolest oodatakse mittesiduva referendumi tulemusena heakskiitu suuremale autonoomiale.

Probleemiks võib  osutuda valijate aktiivsus. Venetos peab referendumil osalema selle toimumiseks 50 protsenti valijaskonnast. Lombardias kvoorumit ei ole, kuid madal osalus nõrgestaks piirkondlike võimude positsiooni tulevastel kõnelustel keskvalitsusega.

Valimisjaoskonna juht Carlo Andrea Carnevale Ricci eile Milano Bercheti koolis kontrollimas elektroonilist valimisplatformi.  FOTO: LUCA BRUNO/AP/Scanpix
Valimisjaoskonna juht Carlo Andrea Carnevale Ricci eile Milano Bercheti koolis kontrollimas elektroonilist valimisplatformi.  FOTO: LUCA BRUNO/AP/Scanpix Foto: LUCA BRUNO/AP
Erinevalt Katalooniast ei ole Lombardia ja Venoto rahvahääletused ebaseaduslikud.

Piirkondade juhid rõhutavad kampaanias majanduseeliseid, mille tooks Rooma haarde lõdvenemine. Oma osa etendab referendumil ka piirkondlik identiteet, eriti Venetos, milles on poliitikuid, kes pole Itaaliast lahkulöömise mõtet kunagi päriselt maha matnud.

Valitsev parempoolne Põhjaliiga Veneto iseseisvumist ei soovi.

Mõlema maakonna juhid rõhutavad, et referendumid on Itaalia põhiseadusega lubatud, mitte nagu Kataloonias, kus Hispaania konstitutsioon lahkulöömist ette ei näe.

Kõigest hoolimata on autonoomiapüüdlused Rooma keskvõimule ohtlikud, sest Veneto ja Lombardia annavad kokku 30 protsenti Itaalia sisemajanduse kogutoodangust ja moodustavad ligi veerandi valijaskonnast.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles