Eesti püüab täna eesistumise suurimat võitu (2)

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron (vasakul) ja Eesti peaminister Jüri Ratas Brüsselis Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron (vasakul) ja Eesti peaminister Jüri Ratas Brüsselis Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel. Foto: Tauno Tõhk

Euroopa Liidus on aastaid vaieldud liikmesriikidevahelise töötajate liikumise üle, mille tõi jõuliselt taas päevakorda Prantsusmaa president Emmanuel Macron, kes lubas sellele riigipeaks saades kiirelt lahendust. Eesti peab Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana seda umbsõlme lahti harutama, kuid osa riike pole sellest huvitatud või soovib sõlme veelgi tugevamini kinni tõmmata.

Praegu ELis kehtiva korra järgi saavad teiste liikmesriikide ettevõtted oma palgalised ajutiselt tööle lähetada teise liikmesriiki, kus neile tuleb tagada sihtriigis kehtiv töötasu alammäär, kuid samal ajal jäävad neile kehtima kodumaised sotsiaaltagatised ja maksud. See võimaldab lähetatud töötajale maksta sama töö eest palju väiksemat palka kui tema kohalikule kolleegile.

Kodumaal ambitsioonikat tööturureformi läbi viia üritav Macron peab olukorda, kus näiteks Prantsusmaa ehitussektoris on paljude lähetatud töötajate palk kohalikest oluliselt väiksem (Prantsusmaa miinimumpalk on laias laastus kolm Poola miinimumpalka – J. T.) ja nad maksavad sotsiaalmaksu oma koduriiki, sotsiaalseks dumpinguks. Selline tööturu solkimine ohustab Macroni sõnul kohalike töökohti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles