Venemaa süüdistab Ühendriike tsiviilisikute tapmises (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlike Jõudude võitleja Raqqas.
Süüria Demokraatlike Jõudude võitleja Raqqas. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

Venemaa süüdistas USA juhitavat koalitsiooni Raqqa linna maalt minema pühkimises ja võrdles seda Teise maailmasõja ajal Dresdeni linna pommitamisega, kirjutab Independent.

Venemaa kaitseministeeriumi sõnul tundub, et lääneriigid üritavad rahalise abi andmisega Raqqas toime pandud kuritegusid varjata. Venemaad ennast on mitmel korral lääneriikide ja inimõigusorganisatsioonide poolt süüdistatud Süüria tsiviilisikute tapmises.

Kaitseministeeriumi kõneisiku, kindralmajor Igor Konašenkovi sõnul elas Raqqas enne konflikti algust 200 000 inimest, kellest on nüüdseks linna jäänud veel vaid 45 000.

«Raqqa osaks on langenud 1945. aasta Dresdeni saatus, mis pühiti maalt minema Briti-USA pommitamise teel,» ütles Konašenkov.

Suurem osa Dresdenist hävitati vaippommitamise teel vahetult enne Teise maailmasõja lõppu. USA poolt toetatud jõud kuulutasid eelmisel nädalal Raqqa linnas välja võidu terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) üle ja heiskasid oma lipud ISIS-e kunagiste tugipunktide juurde.

Ühendriikide toetatud koalitsiooniväed kuulutasid Süüria linna Raqqa ISISest täielikult vabaks. Linnast endast on aga järel vaid rusud.
Ühendriikide toetatud koalitsiooniväed kuulutasid Süüria linna Raqqa ISISest täielikult vabaks. Linnast endast on aga järel vaid rusud. Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Kuigi kindralmajor Konašenkovi sõnul toetab ta lääneriikide poolseid lubadusi rahalise abi andmiseks, siis väidab ta samas, et lääneriigid lükkasid tagasi mitmed Venemaa poolt varasemalt tehtud ettepanekud Süüria elanikele humanitaarabi andmiseks.

«On vaid üks põhjendus, tahetakse peita tõendeid barbaarsest pommitamisest USA õhuväe ja koalitsioonivägede poolt ning võimalikult kiiresti tuhanded tsiviilisikud maha matta,» ütles Konašenkov.

USA juhitav koalitsioon on öelnud, et üritati vältida tsiviilisikute hukkumist ning kõikvõimalikke väiteid uuritakse. Varasemalt on koalitsioon eitanud tsiviilisikute tapmist Raqqas.

ISISe kalifaadi pealinnaks kujunenud Raqqa on alates möödunud nädalast taas USA toetatud Süüria Demokraatlike Jõudude abiga tagasi vallutatud.
ISISe kalifaadi pealinnaks kujunenud Raqqa on alates möödunud nädalast taas USA toetatud Süüria Demokraatlike Jõudude abiga tagasi vallutatud. Foto: Gabriel Chaim/AP/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles