96-aastasele endisele surmalaagri valvurile esitati süüdistus (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaager-muuseum
Auschwitzi koonduslaager-muuseum Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS/Scanpix

Saksamaa prokurörid esitasid reedel süüdistuse 96-aastasele natside surmalaagris valvurina töötanud endisele SSi liikmele, kirjutab The Local.

Mehe nime ei avalikustatud, aga on teada, et ta oli Poolas asunud Madjaneki surmalaagris töötamise ajal 22-aastane. Seal töötas ta 1943. aasta augustist kuni 1944. aasta jaanuarini.

«Kättesaadava informatsiooni kohaselt teadsid süüdistatu ning teised SSi liikmed seal toimunud massimõrvade kohta,» ütlesid Frankfurdi prokurörid.

Praegu Frankfurtis elav endine valvur oli väidetavalt seotud operatsiooniga, mille käigus sunniti juute endile ise haudasid kaevama ning tapeti 17 000 inimest. Prokuröride sõnul osales kohtu alla saadetud mees tapmistes teadlikult.

Saksamaal käib võidujooks ajaga, sest üritatakse kohtu alla tuua veel viimaseid Teise maailmasõja sõjakoledustes süüdistatavaid inimesi. Paljud juhtumitest ei jõua kohtusse välja, sest väidetavad kurjategijad pole vanaduse tõttu võimelised kohtusse tulema.

Viimase seitsme aasta jooksul on kohtusse jõudnud vaid neli juhtumit. Kolme juhtumi puhul mõisteti kohtualused massimõrvadele kaasa aitamises ka süüdi. Neljas kohtuprotsess jäeti selle aasta septembris pooleli, sest kahtlustatava Hubert Zafke tervis halvenes.

Kõigi hiljutiste protsesside puhul kasutati põhimõtet, mille kohaselt on piisavaks tõendiks surmalaagris töötamine ja vajalik ei ole seotus kindlate surmajuhtumitega. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles