Kreml: Itaalia referendumid meid ei huvita (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Peskov.
Dmitri Peskov. Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik/Scanpix

Itaalias Veneto ja Lombardia maakonnas toimunud hääletused on Itaalia siseasi, kuhu Venemaal pole soovi sekkuda, teatas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov täna.

Peskov ütles, et Kataloonias ja Itaalia maakondades toimunud rahvahääletusi ühendab see, et tegu on Hispaania ja Itaalia siseasjadega. «Vaieldamatult ei ole Venemaal mingit kavatsust sekkuda nende riikide siseasjadesse, kellega meil on väga head ja edukad suhted,» lisas Peskov, kellelt küsiti, kuidas Venemaa neisse hääletustesse suhtub.

Peskov lisas, et Venemaa on huvitatud ühtsest, tugevast, ettearvatavast ja sõbralikust Euroopa Liidust.

Kui Kataloonias, mille kohalikud võimud viisid läbi ebaseadusliku hääletuse, mille tulemust ei tunnusta Hispaania keskvalitsus ega ükski teine riik, avaldati toetust piirkonna iseseisvumisele, siis Lombardias ja Venetos hääletamas käinud toetasid korraldajate väitel piirkondade senisest suuremat otsustusõigust. Hääletuse tulemusi pole veel avaldatud.

Itaalia erakond Põhja Liiga (Lega Nord) on välja käinud idee Põhja-Itaalias Po jõe tasandikul asuvast Padaania Liitvabariigist pealinnaga Milaanos. Erinevalt mitmest teisest Itaalia piirkonnast, mis on ajaloos olnud iseseisvad, pole Padaania-nimelist riiki kunagi olemas olnud.

Eraldumisest unistajate peamine argument on taas majanduslik: oletatav Padaania, kus elab Itaalia rahvastikust umbes kolmandik, annab üle poole Itaalia rahvuslikust kogutoodangust ja Itaalia lõunapiirkonnad elavad nende sissetulekute arvel.

Viimastel aastatel on Põhja Liiga nõudnud pigem suuremat kontrolli piirkonna rahaasjade üle, mitte iseseisvust. Viimastel üldvalimistel 2013. aastal sai Padaania eest võitlev Põhja Liiga üle riigi aga vaid neli protsenti häältest, kaotades kaks kolmandikku oma varasematest parlamendikohtadest.

Küll aga tegi migratsioonivastane erakond tugeva tulemuse kaks aastat hiljem toimunud kohalikel valimistel, kui näiteks Venetos kogusid nad 41 protsenti häältest.

Lisaks on eraldumissoove väljendatud autonoomses Lõuna-Tiroolis ja Sardiinial, mis samuti kuuluvad Itaalia koosseisu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles