Hiina kommunistid lisasid Xi nime põhiseadusesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping näitamas oma toetust põhiseaduse muutmisele.
Xi Jinping näitamas oma toetust põhiseaduse muutmisele. Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Hiina kommunistlik partei lisas täna president Xi Jinpingi nime põhiseadusesse, kinnitades tema staatust riigi viimaste aastakümnete mõjuvõimsama juhina.

Xi juhatas kommunistliku partei 10 aasta jooksul kaks korda toimuva kongressi viimast istungit, mille käigus kiitsid 2300 delegaati heaks muudatuse, millega lisatakse põhiseadusesse nii presidendi nimi kui ka tema filosoofia.

Hääletamine kommunistliku partei kongressil. Foto: THOMAS PETER/REUTERS/SCANPIX
Hääletamine kommunistliku partei kongressil. Foto: THOMAS PETER/REUTERS/SCANPIX Foto: THOMAS PETER/REUTERS

Enne praegust riigijuhti on põhiseadusesse lisatud Puna-Hiina rajaja Mao Zedongi ja reformaator Deng Xiaopingi nimed.

Presidendi filosoofia kannab nimetust «Xi Jinpingi mõtted Hiina tunnustega sotsialismist uueks ajastuks». Kontseptsioonist saab teejuht, mis peaks suunama võimupartei tööd uuel ajajärgul. Selle rõhuasetus on partei rollil iga aspekti juhtimisel riigis alates majandusest selleni, mida inimesed sotsiaalmeedias kirjutavad.

«Me peame töötama väsimatult ja rühkima edasi Hiina rahva noorendamise teekonnal,» ütles Xi kongressi lõppsõnas.

Hongkongi Hiina ülikooli politoloogiaprofessor Willy Lam ütles, et Xi nime põhiseadusesse lisamine võimaldab tal olla eluaegne juht nagu Mao.

Mao Zedongi pilt Pekingis. TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix
Mao Zedongi pilt Pekingis. TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix Foto: TYRONE SIU/REUTERS

Xi eelkäijatel Jiang Zeminil ja Hu Jintaol õnnestus saavutada oma filosoofiate lisamine põhiseadusesse, kuid ilma oma nimeta ja pärast liidripositsioonilt taandumist.

Kongressist võtab osa 2287 hoolikalt valitud delegaati 40 valimisringkonnast, ning valitsuse, sõjaväe, tööstuse ja rohujuuretasandi organisatsioonide esindajad, kelle taga on 89 parteiliiget.

Nad valivad salajasel hääletusel umbes 400 kandidaadi hulgas 200-liikmelise keskkomitee, mis siis omakorda valib 25-liikmelise poliitbüroo ja selle alalise komitee, mida juhib peasekretär.

Kongress annab kahtlemata Xi-le teise viieaastase ametiaja kommunistliku partei peasekretärina. Kuigi Xi võim on suurenemas, hakkab tema jõupingutuste puhul tähtsat rolli etendama poliitbüroo alalise komitee koosseis, ütles Lam.

Xi ja peaminister Li Keqiang jäävad ilmselt üheksaliikmelisse komiteesse, kuid viis praegust liiget peaksid mitteametliku vanusepiirangu (68 eluaastat) täitumise tõttu sealt lahkuma.

Kui tal õnnestub komiteesse paigutada õiged liitlased, näitab see, et tal on komitee üle täielik kontroll, sõnas professor.

Xi lubas kongressil muuhulgas seljatada Taiwani iseseisvuspüüdlused, avada veelgi Hiina majandust maailmale ning jätkata partei puhastamist korruptsioonist.

Xi Jinping teatamas parteikongressi lõppemisest. JASON LEE/REUTERS/SCANPIX
Xi Jinping teatamas parteikongressi lõppemisest. JASON LEE/REUTERS/SCANPIX Foto: JASON LEE/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles