USA strateegiline droon tegi Donbassi kohal luurelennu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RQ-4 Global Hawk droon.
RQ-4 Global Hawk droon. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Eile sooritas Donbassi lahutusjoonel pika luurelennu USA strateegiline droon Global Hawk kutsungiga UAVGH000, osutavad lennundusveebilehtede seireandmed.

Sitsiiliast Sigonella õhujõudude baasist õhku tõusnud kaugdroon kulges 16 kilomeetri kõrgusel lahutusjoone kohal mitu tundi põhjast lõunasse ja tagasi.

Droon kulges Itaaliast üle Kreeka, Bulgaaria ja Rumeenia. Ukraina õhuruumi jõudis see Moldovast põhja poolt ning lendas üle Kirovogradi ja Dnipro oblasti Donbassi kohale.

 Global Hawk droon NATO tippkohtumisel Varssavis. Alexey Vitvitsky/Sputnik/Scanpix
 Global Hawk droon NATO tippkohtumisel Varssavis. Alexey Vitvitsky/Sputnik/Scanpix Foto: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Arvestades drooni RQ-4А Global Hawk 300-kilomeetrist luuresuutlikkust, sai see seirata Donetski ja Luganski piirkondi ja ka Venemaa piirioblasteid.

Avalike allikate andmetel suudab see kõrglahutuskaamera, infrapunatajuri ja liikuvaid objekte jälgiva radariga varustatud droon viibida 15-18 kilomeetri kõrgusel õhus kuni 30 tundi.

USA strateegilised droonid on alates 2015. aasta jaanuarist teinud luurelende Donbassi kohal ja Krimmi rannikul.

Koos arenduskuludega maksab üks Global Hawk droon 222,7 miljonit USA dollarit (184,7 miljonit eurot). Esimese lennu tegid seda tüüpi droonid 1998. aastal. Mehitamata õhusõiduki pikkuseks on 14,5 meetrit, kõrguseks 4,7 meetrit ja selle tühimass on 6,7 tonni.

Strateegiline droon Global Hawk valmistumas maandumiseks Põhja-Jaapanis. AP/Scanpix
Strateegiline droon Global Hawk valmistumas maandumiseks Põhja-Jaapanis. AP/Scanpix Foto: /AP

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles