Soome suur debatt 0,8 alkoholiprotsendi üle

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kohalikke õlleprulijaid paneb muretsema,et seadusmuudatusest võidaksid enim just välismaised väiketootjad.
Soome kohalikke õlleprulijaid paneb muretsema,et seadusmuudatusest võidaksid enim just välismaised väiketootjad. Foto: Shan Yuqi/imago/Xinhua/Scanpix

Soomes läheb järgmisel kuul parlamendis hääletusele eelnõu, mille eesmärk on riigi karmid alkoholi käitlemispiirangud veidi lõdvemaks lasta. 

Kui Rootsi ja Soome 1995. aastal  Euroopa Liiduga liitusid, oli üks tehingu tingimusi, et seal kehtestatud alkoholimonopolid (Alko Soomes ja Systembolaget Rootsis) saavad lõpu. Tingimuse tootmise ja turustamise osa küll austati, kuid alkoholi müümisel on monopol jätkuv.

Ülemäärastest regulatsioonidest soovivad vabaneda nii Soome tarbijad kui ka tootjad ja alkoholimüüjad. «Alkoholi seostatakse aina enam toiduga ja kvantiteedi asemel pööratakse tähelepanu kvaliteedile,» ütles Yle-le Soome toidukaupade assotsiatsiooni (PTY) esindaja Kari Luoto. PTY andmetel vähenes alkoholi müük poodides selle aasta esimesel poolel kaks protsenti. Samas olid toidupoed uue vabama korra tõttu eelmisel aastal 15 päeva rohkem avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles