Kreml endal ajakirjaniku ründamises süüd ei näe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahtlusalune Boriss Grits astus täna kohtu ette.
Kahtlusalune Boriss Grits astus täna kohtu ette. Foto: VASILY MAXIMOV/AFP/Scanpix

Kreml lükkas täna tagasi kriitika, mis tabas Venemaa võimuladvikut pärast eile toimunud noarünnakut liberaalse raadiosaatejuhi Tatjana Felgenhaueri vastu ja süüdistas rünnakus hullumeelset meest.

Dmitri Peskov. Foto: Mikhail Metzel/TASS
Dmitri Peskov. Foto: Mikhail Metzel/TASS Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

«Hullumeelse teod on hullumeelse teod. Püüdes neid millegagi seostada on täiesti ebaloogiline ja vale,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ajakirjanikele. Peskov väljendas kaastunnet ajakirjanikule ja tema tööandjale, soovides Felgenhauerile kiiret paranemist.

Ründaja tungis eile raadiojaama Ehho Moskvõ toimetusse ja haavas 32-aastast Felgenhauerit noaga kaela. Ründaja väitis, et tal oli saatejuhiga telepaatiline side. Ajakirjanik on haiglas operatsioonijärgse intensiivravi palatis.

Vene võime on rünnakuga seoses kritiseeritud riikliku propagandaga vihkamisõhkkonna loomise eest teisitimõtlejate vastu.      

Riiklik telekanal Rossija 24 näitas sel kuul Ehho Moskvõd laimavat dokumentaalfilmi,

Rünnaku ohvriks langenud ajakirjanik Tatjana Felgenhauer. Foto: Sputnik/Scanpix
Rünnaku ohvriks langenud ajakirjanik Tatjana Felgenhauer. Foto: Sputnik/Scanpix Foto: /Sputnik

milles väideti, et raadiojaam teeb Lääne vabaühendustega koostööd Venemaa kahjustamiseks. Filmis näidati ka Felgenhauerit.

«Tatjanal on oma maailmavaade, arvamus. Mõned ei nõustu temaga ja kritiseerivad ka teda. Sellisel juhul kohtleme mõlemat vaatenurka austusega. Meie ei ole selle vestluse osalised,» ütles Peskov.

Ründajaks peetakse kireva taustaga Boriss Gritsi, kes eile kinni peeti. 

Veebiportaali Meduza andmetel on Grits lõpetanud Moskva Riikliku Ülikooli 1991. aastal füüsikaõpetajana. 1993. aastal kolis ta elama Iisraelisse, kus sai ka doktorikraadi ja töötas neli aastat Jeruusalemma Ülikoolis lektori assistendina.

Aastatel 2007-2008 töötas ta California Ülikoolis teadurina ja 2009. aastal asus tööle Vene Hüdrometeoroloogia Keskuses, kust kinnitati Meduzale, et mees töötas seal paar aastat, kuid lahkus siis töölt. Pärast seda töötas Grits Iisraelis Beersheba kolledžis ja Tel Avivi Ülikoolis.

Teadaolevalt on Gritsil olnud alates 2012. aastast raskusi uue töö leidmisega, mida mees ise on põhjendanud teda tabanud terviseprobleemidega. Tänavu on Gritz pöördunud ja ÜRO inimõigustevoliniku poole kaebusega, et tema Kanadas välja antud autojuhiluba juudiriigis ei kehti.

Ehho Moskvõ on Venemaa raadiojaam, mis edastab ööpäevaringselt uudiste- ja jutusaateid. Seda on nimetatud ka «Venemaa vaba ajakirjanduse viimaseks bastioniks.» Felgenhauer on tuntud opositsiooniajakirjanik, kes on tihti olnud kriitiline ka Kremli vastu.

Boriss Gritsi kinnipidamine eile. Vitaly Ruvinsky/AP/Scanpix
Boriss Gritsi kinnipidamine eile. Vitaly Ruvinsky/AP/Scanpix Foto: Vitaly Ruvinsky/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles