Prantsusmaal tekitab probleeme terroristliku nimega laps (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISIS-e liige terrorirühmituse lipuga Raqqas 2014. aastal.
ISIS-e liige terrorirühmituse lipuga Raqqas 2014. aastal. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa peaprokurör peab langetama otsuse ühe Toulouse' linnas sündinud lapse üle, kelle vanemad otsustasid pojale nimeks panna Jihad, kirjutab BBC.

Toulouse'i ametivõimud andsid sellisest nimest prokurörile teada ja nüüd ei suudeta otsustada, kas sellist nime lubada või mitte.

Jihad (džihad) tähendab araabia keeles võitlust või pingutust, aga läänemaailmas seostatakse seda sõna hoopis islamiekstremistide püha sõjaga.

Džihadistideks kutsutakse tihtipeale islamistidest terroriste. Alates 2015. aasta algusest on terroristid Prantsusmaal tapnud üle 230 inimese. Eelmisel nädalal võttis Prantsusmaa vastu ka range terroritõrje-seaduse.

Prantsusmaa seadused ei sea otseseid piiranguid lastele antavate nimede osas, aga mõned nõuded on siiski sätestatud. Nimi ei tohi lapse huvisid kahjustada ning selle maine ei tohi olla vastumeelt teistele pereliikmetele.

Väike Jihad sündis Toulouse'i linnas selle aasta augustis. Varasemalt ei ole sunnitud vanemaid sarnastel juhtudel lapse nime muutma.

2013. aastal mõisteti Nimes'i linnas naine üheks kuuks tingimisi vangi ja määrati 2000 euro suurune rahatrahv, sest ta saatis oma Jihadi nimelise poja kooli särgiga, millel olid loosungid «Ma olen pomm» ning «Jihad, sündinud 11. septembril».

Väidetavalt määrati karistus siiski 11. septembri terrorirünnakutele viidanud sõnumi eest, mitte poisi nime tõttu.

2015. aastal keelas kohus ühe lapse nimetamise Nutellaks, öeldes, et see teeks temast naerualuse. Laps sai seejärel nimeks hoopis Ella. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles