Malta ajakirjaniku surm võib juhatada kütusesmugeldajate võrgustikuni (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrakaitsjad valvavad Daphne Caruana Galizia mälestuseks korraldatud missat.
Korrakaitsjad valvavad Daphne Caruana Galizia mälestuseks korraldatud missat. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix

Sitsiilia politseiülem ei välista võimalust, et Malta ajakirjaniku tapmise taga võib olla Liibüast Euroopasse kütust smugeldanud kuritegelik võrgustik.

Itaalia politseiülema Carmelo Zuccaro sõnul võis eelmisel nädalal autopommiplahvatuses tapetud Malta uuriva ajakirjaniku Daphne Caruana Galizia surma korraldada Malta smugeldamisvõrgustik.

«Ta oli minevikus töötanud artiklite kallal, mis käsitlesid kütusesmugeldamist Liibüa ja Malta vahel,» sõnas Zuccaro, lisades, et mitmed politseiuurimise all olevad nimed on käinud läbi ka ajakirjaniku artiklitest.

Kütusesmugeldamise juurdlust juhtiva Zuccaro sõnul hõlmab võrgustiku tegevus Liibüat, Maltat ja Itaaliat.

Ehkki mitme miljoni euro suuruse käibega võrgustiku uurimisega on tegeletud juba kuid, vahistasid Itaalia võimud pärast Galizia surma mitmeid võrgustikuga seotud isikuid. Ühtegi vahistatutest ei süüdistata ametlikult seotuses ajakirjaniku surmaga.

Väidetavalt on võrgustikul kontakte ka Liibüa mässuliste juhtidega ning oma tegutsemise jooksul on see smugeldanud Liibüast Euroopasse kümnete miljonite eurode väärtuses kütust.

Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani nõudis täna Galizia mõrva rahvusvahelist uurimist.

Tajani esitas üleskutse pärast seda, kui Caruana Galizia süüdistas Malta peaministrit Joseph Muscati kaasosaluses ja avaldas kartust, et Malta võimud ei uuri kuritegu erapooletult.

«Minu arvates tuleks kaasata ka Europol osana rahvusvahelisest uurimisest süüdlaste vastutusele võtmiseks,» sõnas Tajani täna europarlamendi istungil.

53-aastane Caruana Galizia süüdistas peaministri siseringi korduvalt korruptsioonis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles